A required security module can not be activated. This program can not be executed.

Mówi się trudno, za dużo było już w grze grzebane, to może szaleć. Jedyne wyjście to reinstalacja i od razu ten silnik bez płyty.

Jeszcze można zrobić taką kombinację. Skopiować  grę brata na pendrajwa i u siebie wkleić na dysk lub partycję niesystemową. Przed kopiowaniem gry, można zrobić ustawienia dla Twojego kompa. Zmienić nazwę katalogu na jakąś swoją i wgrać nowy silnik, zmiana w fsgame.ltx, nowy skrót pulpitowy. Sądzę, że takie coś powinno zadziałać prawidłowo.

Chyba zdecyduję się na kupienie stalkera na gogu za 8zł
Bo generalnie mam go na płytce. A na platformie raczej będzie działać bez problemu. Ale słyszałem, że stalker na platformach ma problemy z modami, dlatego się jeszcze zastanawiam.

Poczytaj jak to jest z downgrade Stalkera na wersji GoG bo jeśli są problemy z zmianą patcha na starszy to w większość modów nie pograsz.

Well
Zakupiłem stalkera na gogu
Działa bez problemu, a jeśli chodzi o mody to na razie testuję autumn aurora i nie narzekam. 

Na razie testujesz AA, ale również “na razie” nie narzekasz Ale trzymam kciuki, może problemy Cię nie dosięgną.