Alone in Windstorm

Nie mam aktualnie siły, co do tego moda, jak pisałem wcześniej rozumiem robić survival, tak to co twórca odwalił, to się czuje jakbym grał w dark soulsy, podziękuje, w wiele modów przegrałem tak ten to jest chyba najgorszy ze wszystkich, może sie do niego przekonam jak ktoś poradnik napiszę narazie wylatuje z dysku.

Jeżeli masz się męczyć, denerwować i grać na siłę, to faktycznie lepiej sobie odpuścić. Po prostu Ci mod nie podszedł i trudno - zdarza się najlepszym. 

AiW to bardzo specyficzny “twór”, w którym trzeba się nabiegać, bo jest nastawiony na eksplorację. Do rozpalania ognisk, craftingu, powolnego ciułania przedmiotów można się przyzwyczaić i o ile na pierwszej lokacji można się łatwo zgubić (kląłem niczym szewc, bo też miałem problemy i chwile zwątpienia), to druga jest banalnie prosta.

1 polubienie

Może to mnie odrzuciło, kto normalny tworzy mapę, w której można się rozeznać dzięki kompasowi, który działa na odwrót? Zobaczymy, w przyszłości mam nadzieje, że ktoś napisze poradnik i się przekonam do tego moda. 

W porząsiu, rozumiem. Pomyślimy w przyszłości o pełnym poradniku

1 polubienie

A nie da się oszukiwać i robić np zapisów przez konsolę?

W tym modzie nawet konsoli nie ma, pewnie ją jakoś wyłączyli a jak? To mi akurat nie wiadomo.

No i jak tu się kuźwa robi zapisy przy tych ogniskach? Latam jak debil po pustym lesie gdzie nic nie widać, narozpalałem ognisk, ogrzałem się, mogłem dorzucić węgla czy patyków ale żadnej opcji zapisu nie widzę. Wybrałem Wczytaj Grę i zaczęła się od nowa  Coś czuję, że mod zaraz sam poleci do pieca.

Zapis tworzony jest automatycznie w momencie rozpalenia ognia, powinien pojawić się na górze napis z przedrostkiem campfire_autosave.
Tutaj gostek tłumaczy podstawowe rzeczy na filmiku.

1 polubienie

No to fajnie bo u mnie nic się nie zapisało przy 4 ogniskach, jedynie co to się oparzyłem jak bliżej podszedłem. Jeszcze jutro spróbuję na spokojnie.

Jeżeli uda ci się rozpalić ognisko, to powinno ci na dole pokazać napis "GRA ZAPISANA: CAMPFIREX_AUTOSAVE*

Mi gra normalnie się zapisuje po rozpaleniu ogniska pobrałem grę z torrenta. Pytanie do osób, które przeszły grę wie ktoś gdzie znajduje się jednostka wojskowa na drugiej mapie? Nie chcę błądzić szczególnie jeśli podobno na drugiej mapie jest promieniowania, a nie mam jeszcze maski przeciwgazowej. Drugie pytanie jak wygląda sprawa z osiągnieciami wie ktoś jak je wszystkie zdobyć?

PS. Jak na razie mod przypadł mi do gustu czuć w nim te elementy survivalu i odizolowania. No i ogromnym plusem jest dubbing, który dodaje charakteru i klimatu temu modowi. Minusem moim zdaniem jest nie oznaczenie wszystkich ciekawych miejsc na mapie w przypadku pierwszej mapy mam na myśli ambony myśliwskie i jedna jaskinia, którą znalazłem tylko i włącznie przez obejrzenie pierwszego filmiku z rozgrywki z tego moda. Nie wiem czy jest więcej takich ukrytych miejsc a nie chciało mi się zaglądać za każde drzewo i krzak.

DiaZ - po wyjściu z pieczary masz - na wprost Biełaza, most i wejście w miasto.

Potem do przodu (wyjście z pieczary za plecami) i na prawo, łatwo zauważysz wejście do bazy, pełno zepsutych lub bez paliwa wszelkich maszyn.

Na lewo na początku lokacji (placyk z Biełazem_ masz wioskę/przedmieście, bajoro a potem budowa i baza budowlana - tam duzo fajnych bambetli znajdziesz.

1 polubienie

i inni grający - w razie gdyby się przydało, to poniżej załączam skleconą na szybko mapę wybrzeża z zaznaczonymi podlokacjami (bazuje na rozpoznaniu terenu od ), do możliwego poradnika planowane jest uzupełnienie jej o więcej szczegółów.

Spoiler

aiwmapa1.jpg.57552d8c99a13330dfe6098f2491b993.jpg

Co do osiągnięć, to opisy w encyklopedii powinny już coś podpowiadać, ale postaram się potem przyjrzeć dokładnie jakie są wymagania.
Kojarzę, że:

Spoiler

“Mistrz ogniska” wymaga rozpalenia konkretnej ich liczby, bodajże 50, a “Samotny łowca” upolowania przynajmniej jednego ze wszystkich rodzajów zwierząt.

2 polubienia

W dniu 10.09.2022 o 22:27, hadam napisał:

Nie mam aktualnie siły, co do tego moda, jak pisałem wcześniej rozumiem robić survival, tak to co twórca odwalił, to się czuje jakbym grał w dark soulsy, podziękuje, w wiele modów przegrałem tak ten to jest chyba najgorszy ze wszystkich, może sie do niego przekonam jak ktoś poradnik napiszę narazie wylatuje z dysku.

Dla ciebie mod. zbyt trudny  i tyle . Modyfikacja jest specyficzna , nowe nieznane lokacje i ich eksploracja jest bardzo ciekawa . Brak mini mapy prowadzącej za rękę na plus. Schowki , mechanika, ulepszenia , naprawy to coś świeżego.  Fabuła i Klimat Genialny ,  mimo małej ilości strzelania atmosfera wciągająca. Zagrałem w mnóstwo modyfikacji z Stalkera przez te kilkanaście lat i ten jest wyjątkowy nie oklepany, jedyny w swoim rodzaju. MOD roku 2022.  

Generalnie, kwestia tego kto jakie mody lubi, tak jak wyżej być może po prostu taki hardcore survival nie musi po prostu podchodzić każdemu.

Do #1 dodałam miniłatkę zawierającą parę poprawek - zlikwidowanie powtórzenia w jednym opisie i poprawne wyświetlanie litery “Ź”, która w jednym wariancie fonta była całkowicie przycięta przez błąd w koordynatach. Raczej można bez problemu podmienić pliki bez konieczności zaczynania nowej gry.
Podziękowania dla za zgłoszenie błędów.

3 polubienia