Tam wyśle Cię Sacharow z zadaniem. Cały inwentarz trzeba zostawić w schowku. Zaraz po teleportacji, (na poprzedniej wersji), miałem znaczniki na sprzęt i broń, potrzebną do wykonania zadania. Wracałem okrężna drogą, (Z wielu możliwości wybrałem Prypeć) nazbierałem masę sprzętu i opchnąłem handlarzowi Krzyżowi na Jupiterze. Warto było.
Ale doświadczenia z v.7.62 przydają się tylko częściowo, bo w v.7.63 są dość duże zmiany w rozgrywce i wyposażaniu przez moda.
W tym modzie trzeba mieć pod ręką coś mocniejszego niż śrutówka lub automat. Nibyolbrzymy (niektóre są ogromne) najłatwiej zabić z RPG chociaż podwieszany granatnik też daje sobie radę. To samo jest z BTR-ami. Takich sytuacji jest wiele, ale najbardziej zaskoczył mnie BTR w Zachodniej Prypeci, który wyjechał wprost na mnie z bocznej uliczki.
W dziale PROBLEMY FABULARNE pisałem o zadaniu “Zbadać źródło sygnału” na Poligonie Świadomości-Z w którym mamy pomóc radiotelegrafistce Kejt i stalkerom. Na tym ostatnim patchu udało mi się zrobić to zadanie bez większych problemów. Wystarczyło wejść na śmigłowiec i stamtąd likwidować nacierające mutanty.
Aby wejść do metra już na początku gry po znalezieniu się na Wysypisku, korzystamy z teleportu w hangarze. Wchodzimy z “naszego świata”.
Ale należy mieć już, dla swobodnej gry, oprócz Baretty, jakąś wielostrzałową strzelbę. Z nimi szybko dorobimy się innej broni, z alternatywnej historii i nie tylko. Wszystko zależy od inwencji grającego.
Trzeba tylko wcześniej zlikwidować pijawkę, np. przy szukaniu artu lub celownika. Teleport jest za drzwiami-kratą, po prawej stronie hangaru. Powoli podchodzimy do wysoko umieszczonej zielonej skrzyni, w niej dwa dobre arty, a zaraz za nią jest teleport. Lądujemy w zawalonym tunelu metra.
Idąc do przodu, z prawej strony są zawalone schody. Wchodzimy na nie, aż do dziury w suficie. Jeśli wejdziemy w tę dziurę, to będziemy w sali ze Skoczkiem, umożliwiającym wejście do bunkra na Jantarze. Powrót do dziury, na dół i wędrówka po metrze. Możemy iść w głąb metra, aby zdobyć kilka sztuk broni, kasę i następnie wrócić do teleportu, lub wejść w teleport i znajdziemy się w jego innej części. Trzeba od razu podbiec ciut do przodu, bo z zawału za plecami wychodzą Wróżki i strzelają skutecznie, gdy znajdziemy się na ich drodze. To gdzie wyjdziemy na powierzchnię, zależy już od naszej gry. Radzę przed każdym teleportem ( widać je, bo świecą niebieskawym światłem) zrobić szybki zapis. Jeśli lokacja wyjścia nam nie odpowiada, choć to jest zależne tylko od czasu gry i już zrobionych zadań, wczytujemy zapis i idziemy szukać następnego teleportu. Idąc korytarzami, wchodzimy do bocznych pomieszczeń. Można znaleźć wiele ciekawych rzeczy.
Na lokacji Martwy Kordon dostajemy zadanie na odszukanie wszystkich członków ugrupowania Związek Radziecki. Wszystko jest dokładnie opisane w poradniku @Cichego.
Małe sprostowanie - w najnowszej wersji moda mamy ich odnaleźć nie 13, a 3. Tylu wystarczy przyprowadzić, chociaż jest ich więcej.
Pierwsza, to teleport z Wysypiska do Doliny mroku. Naprzeciw hangaru, na zboczu hałdy z jej lewej strony jest kabina dźwigu. Lądujemy w dolinie i gdy sprawdzałem jego działanie, teleport w dolinie przy kamieniach, nie przenosi do lasu wróżek, a na Wysypisko.
A druga , to na Magazynach, za drzewem za płotem na lewo od helikoptera, aż 6 teleportów, jeden obok drugiego.
Podobnie jest na dachu zakładu na Jantarze, tam gdzie skrzynia z mózgiem. Aż 5 teleportów, po obwodzie.
Otchłań pod Zoną - problem z pijawką za drzwiami. Sporo się namęczyłem, wczytywanie zapisu nie pomogło, a problem łatwo rozwiązać. Wystarczy nie pchać się do przodu, zaczekać w pewnej odległości aż stalkerzy otworzą drzwi.
Na Radarze, jest jazda BTRem na czas. Jak jechać widzimy na trailerze, który się wyświetla w modzie przy braniu zadania. Czas jest wyśrubowany i można nie zdążyć.
Tutaj jest link z FAQ, do patcha, zwiększającego ten czas do 6 minut w grze. Post z 25.06. 2015 g.17:00.
Jazda BTR-em na Radarze - na przejazd mamy 3 minuty. Utrudnieniem są przeszkody terenowe, snorki (tylko 2 z RPG stanowią zagrożenie), i czerwone, wybuchające beczki. Za pierwszym, czy drugim razem może się nie udać, ale jest to do przejechania, tym bardziej, że wystarczy dojechać tylko do bramy, nie do wagonu.
Takie moje spostrzeżenie - gram w tego moda już kolejny raz i chyba to spowodowało mój problem z brakiem pojawienia się Bagiennego Doktora na Bagnach. Znając już moda, dosyć wcześnie wybrałem się na odległe i alternatywne lokacje. Pootwierałem przejścia, zdobyłem mnóstwo kasy, artów i sprzętu. Wskrzesiłem też Lukę, Ducha i Kła.
Wtedy poszedłem na Bagna i klapa. Bagienny Doktor się nie pojawił. @_KieŁ_ podesłał mi swój zapis i z Bagiennym Doktorem problemu nie ma. Widzę po Jego mapie, że sporo przejść nie ma zaznaczonych, więc tam nie był. Wniosek z tego taki - Nie pchać się tam gdzie nie ma potrzeby i nie być nadgorliwym. Na to przyjdzie czas we freeplayu.
Też doszedłem do tego wniosku co smox, że z początku moda gramy tylko tam, gdzie mod nam sygnalizuje. Nie pchamy się na prawą stronę mapy, do światów alternatywnych i do metra.
Zadania na ożywianie, poczynając od wejścia do podziemi innego Agro, robimy dopiero po znalezieniu dokumentów na Psi-pięść. A to wymaga rozmowy z Dziadkiem w Rudym lesie, odbicia bazy wolności i rozmowy ze Striełokiem. Ale koniecznie w kiciu. Jeśli pojawi się tak jak u mnie, koło Azota, wgrać poprzedni zapis, kiedy go nie widzimy, po rozmowie z barmanem i dopiero szukać. To samo z wchodzeniem do podziemi, dopiero po rozmowie z Sacharowem. On daje nam instruktaż, karty dostępowe i naprowadzenia na psi-hełmy. Na inne teleporty do metra, niż z innego Agropromu trafiamy np. z hangaru na Wysypisku, z Wsch. Prypeci, ale tam trafiamy wg, zadań. Trzeba metro jak najszybciej opuszczać, ale na lokacje lewej strony mapy.
Wersja v.7.62 pozwalała na większe luzactwo, stąd doświadczenie z niej, tylko przeszkadza.
Też dostałem ten komunikat, choć wcześniej bylem na Mózgozwęglaczu 2, ale przedwcześnie. Robiłem u Dziadka naprawy. Później dalej Dziadka miałem w Rudym lesie. Dopiero po wizycie na bagnach, ten komunikat się pojawił. Widocznie tego wymaga scenariusz.
I istotna informacja, dla tych co zmieniają WSAD na własne ustawienia. Wtedy uruchamianie silnika pojazdów mamy przypisane do tego klawisza, jaki przypisaliśmy detektorowi. Klawisz “O” w takiej sytuacji jest nieaktywny.
Natomiast przy wywołaniu “latania” Esc F, pomimo własnych ustawień, latamy na WSAD.
Mała porada w związku z dokumentem Psi-Pięść w Rudym Lesie.
Grając pierwszy raz, schowek za 100 tys. m.in. z dokumentem miałem na ciężarówce przed tp do Limańska. Grając drugi, było tak samo tylko bez dokumentu. Mała konsternacja. Gdzie jest ? Pozostałe schowki Dziadek sprzedaje zdecydowanie taniej. Co robić ? Zaryzykowałem i kupiłem wszystkie. Okazało się, że dokument był w schowku za 900 rubli.
Ja dokument miałem za darmo, tak jak i pozostałe. W tym fragmencie lasu, z czołgiem. Goniłem snorki do zadania stalkerów na oczyszczenie tego uroczyska i wlazłem patrząc z prawej strony od wejścia na początku lasu, na trupy monolitowców. Przy jednym z nich była skrzynka, a w niej dokument, bodajże nr 5.