Bardzo proszę o wstawianie grafik jako załącznik do posta. Inaczej po pewnym czasie zdjęcia znikają i temat wygląda (zwłaszcza w Nowości ze Świata Modów) mało estetycznie. Nasze forum zajmuje się modami, a więc pamiętajcie o takich drobnostkach. Dwa przykłady. [details=Spoiler]
[/details]
Zawsze dodawajcie autorów fanartu, costplaya lub czegoś z “Modelarskiego Stakera”. Ostatnio wrzuciłem na nasz fanpage figurkę z i ktoś się przyczepił, że nie został uwzględniony autor. Lepiej tego przestrzegać.
zdjęcia chyba znikają przeważnie jak autor wrzucał je na kiepskie hostingi, które wyparowały. Ale możemy dla pewności magazynować u nas.
Co do autorów cosplaya, fanartów to często będzie z tym problem bo rzadko kiedy są przy nich jakieś namiary. Najczęściej krążą od lat po sieci. Pół biedy jak np na obrazku jest podpis jak np robi Lena D.
Stworzono podforum w dziale Modyfikacje do serii S.T.A.L.K.E.R. - Mody do CS: .
Wszystkie wstawki części nieprzetłumaczonych do Reborna zostały dodatkowo poprawione.
Drobne aktualizacje wstawek modów przetłumaczonych do Reborna + zmiana nazwy jednej z nich:
Za pomoc dziękuję owi.
Porządki w dziale
Usunięto podfora Archiwum w dziale Mody do SoC , Mody do CS , Mody do CoP , Mody do Call of Chernobyl
Wszystkie archiwalne mody zostały przeniesione do naszego . Dzięki temu dział Modyfikacje do serii S.T.A.L.K.E.R. stanie się bardziej przejrzysty.
Podziękowania za pomoc należą się .
To nie wszystko, bo mam ważną informację dla ekipy forum.
Zastanawiam się, czy nie założyć takiego tematu z porządkami w . Przydałoby się zaznajomić użytkowników z dokonywanymi zmianami na forum, bo do Sterowni większość z nich nie ma przecież dostępu.
Być może warto przenieść podforum do Składowiska. Aktualnie jest w i tak średnio tam pasuje.
Też tak uważam. Na pewno warto trzymać ten zapomniany relikt przeszłości dla potomnych. Zwłaszcza, że wielu naszych użytkowników miało na StalkerUniverse konto.
Jest tylko jeden problem przy próbie przeniesienia na Składowisko:
PS2 tak mocno różni się od PS1, że będzie potrzebował nie tylko Dyskusji, która zarazem może być do omawiania problemów, ale na pewno tematu z poradami. Jest kilka momentów w grze, gdzie ją nieświadomie można położyć, po nieuważnym przeczytaniu infa i nie wykonaniu zalecenia.
Różnią się tak bardzo, że początek PS2 nie jest dalszym ciągiem finalnej sytuacji w PS1.
Koniecznie od razu, właśnie dlatego, że jest spolszczenie i mod będzie na pewno miał zwolenników. No i u tych co pamiętają końcówkę poprzedniego, pojawią się wątpliwości i zapytania. A większości pytań można uniknąć, robiąc poradniki.
Jest podział na Problemy Fabularne / Techniczne i Poradniki. Może z czasem ktoś stworzy dobre solucje, ale z drugiej strony nie jest to jakiś mega wielki mod.
Poprawiłam literówki i dokonałam nieco kosmetycznych zmian (formatowanie tekstu, bardziej jednolite odstępy między obrazkami) w temacie “Historia StalkerTeam”
Głównie kosmetyczne zmiany (np. ujednolicenie odstępów) oraz korekta literówek.
Do tego przeróbka tłumaczenia: oraz poprawki w artykule podobne jak przy Historii ST.
Jeżeli chodzi o Dima’s Mod, to wcześniej był na naszym serwerze, ale w częściach. Pobrałem wszystkie, scaliłem i na nowo dodałem. Tak więc mamy dubel. jak coś, to można usunąć te w partach: https://zone.stalkerteam.pl/files/111https://zone.stalkerteam.pl/files/112https://zone.stalkerteam.pl/files/113
udało się dotrzeć do tego, czemu niektóre linki z naszego serwera nie działały. Chodzi o formę linku - powinny być w na przykład w formie zone.stalkerteam.pl/ file/117
Mam nadzieję, że nikt mi nie zarzuci, że edytuję wstawki po kimś, ale zależy mi na poprawie ich jakości. Wcześniej nie zwracałem na to aż takiej uwagi, ale po rozmowie z doszedłem do wniosku, że wypadałoby zadbać o najdrobniejsze detale.
Na przykład drobna uwaga od : Autor Spolszczenia:, wg mnie w takim wypadku to “Spolszczenia” powinno być małą literą, bo to nie jest nazwa własna ani przykładowo tytuł, tak samo “Tytuł Oryginalny”, “Data Premiery” itd.
Tak czy siak, nie chciałbym, aby ktoś z Was przestał dodawać wstawki modów, bo ja wszystko poprawiam. Wręcz przeciwnie - im jest ich więcej, tym lepiej
Ewentualnie jestem przewrażliwiony przez wiadomo kogo. Potrafią przyczepić się nawet do braku przecinka i z tego ''śmieszkować".
Na tym polega sprzątanie Ja ogólnie na takie rzeczy już nie zwracam uwagi bo wystarczy przypomnieć sobie jak wyglądały wstawki modów jeszcze ze dwa lata temu, każda inaczej o tematach w stylu @v nawet nie ma co wspominać jak to trzeba było przerabiać. Także po ostatnim szablonie nie jest już źle, a to można powiedzieć to już kosmetyka.
To we wszystkich modach PL będą takie poprawki bo tak było w ostatnim szablonie do wstawiania modów a zawsze się robi kopiuj/wklej.
Zdecydowanie kosmetyka, a części rzeczy, których ja się tak czepiam, raczej nie można nazwać błędami, bardziej ‘wyborami stylistycznymi’. Niemniej przy starszych wstawkach zdarzają się też problemy z linkami czy formatowaniem, a gdzieniegdzie przydałoby się przerobić treść, zniwelować literówki.
A co do tej konkretnej kwestii informacji pod grafiką wstawki, to po przejrzeniu iluś tematów widziałam, że bywa z tym różnie, a mi osobiście zależy na jak największym ujednoliceniu. Zaczęłam od najstarszych przetłumaczonych modów do Cienia Czarobyla i mam taki zamiar, żeby przejrzeć wszystko.
Szablon można przerobić i nawet bardziej szczegółowo opisać - grafika wyśrodkowana, odstęp pod grafiką Shift+Enter, informacje wyśrodkowane, dalej 2x Shift+Enter odstępu itd. (chociaż pewnie mało komu będzie chciało się tyle czytać), ale oczywiście nie chcę nic narzucać i podporządkowywać jedynie mojemu widzimisię