Małe info dla grających - wstawiłem “zaktualizowaną” wersję spolszczenia przed chwilą - zmieniło się tylko to, że dodałem w folderze textures folder ui z czcionką z Zewu Prypeci bo zauważyłem, że zapomniałem jej dorzucić wcześniej do paczki ze spolszczeniem, a ta obecna w pierwotnym spolszczeniu jest strasznie duża i średnio dopasowana więc jeśli wam też przeszkadza to pobierzcie zaktualizowane spolszczenie i wrzućcie folder ui do folderu textures_hq i textures_med
Gotowe, zaktualizowane spolszczenie jest też na naszym serwerze
Dziękować, dziękować
Witam , mam problem z wczytaniem moda około 5 minut , i przy wychodzeniu to samo. Przy przegłądaniu trupów i schowków , menu handlu u Sidora to samo.
Jakieś wyjście z tej sytuacji jest😔
Wyjście z tej sytuacji jest jedno - odpuść sobie ten mod jeśli Cię wkurza długie wczytywanie bo sądząc po logu masz zbyt słaby laptop do tego.
Masz procesor i7 4710HQ (stąd wiem, że to laptop), który jest gdzieś o 30-40% słabszy od mojego (starszego) i5 7400 - to już samo za siebie mówi, druga sprawa GTX 860M - ta karta graficzna choć ma 4GB pamięci to to jest tylko laptopowe GPU - bardzo rzadko karty montowane w laptopach mają wydajność podobną, albo lepszą do tych montowanych w PC (no chyba, że w tych stricte gamingowych za 5-6 tysi) także laptopowe 4GB zawsze będzie słabsze niż PCtowe, dorzuć do tego mod, który potrzebuje sporo zasobów bo jest mocno "ulepszony graficznie, dodaj do tego jeszcze to, że zapewne masz w tym laptopie zwykły dysk HDD zamiast SSD co jeszcze bardziej spowalnia działanie laptopa i masz gotową odpowiedź na to czemu mod tak działa… Ewentualnie jeśli masz w tym laptopie dysk SSD no to zainstaluj moda na dysku SSD i wtedy spróbuj grać.
Dzięki mam dysk ssd to na nim zainstalować .
No spróbuj - raczej to nie pomoże na FPS, ale może pomoże na czasy ładowania. A jak będzie to samo to po prostu sobie odpuść.
9 minut temu, Szczepan9205 napisał:
No spróbuj - raczej to nie pomoże na FPS, ale może pomoże na czasy ładowania. A jak będzie to samo to po prostu sobie odpuść.
OKI DZIĘKI.
FPS-y się poprawiły podczas gry mam 30-40 pogrzebałem w ustawieniach , ale dalej przy handlu czy przeszukiwaniu trupów trwa to długo.
W dniu 28.03.2022 o 09:30, FilmisterPL napisał:
Jest tam cała reszta wraz ze spolszczeniem oraz instrukcją jak widzowie mają to robić czy mam odesłać na stronę moda??? Dzięki bracie że zapodałeś Linka z modem,nagram dziś materiał dla widzow by mogli pobrać moda.Pozdrawiam Holy Stalker (FilmisterPL)
Nie. Jest tam zwykły instalator moda i nic więcej, bo tylko to bylo potrzebne.
Czy to tak jest że nie ma pokazanej ilości amunicji , czy ja mam coś nie tak?
Taki jest po prostu HUD w tym modzie, że nie pokazuje amunicji.
W sumie to tak i nie. Na rolikach na yt często jest na hudzie licznik ammo - w broni i ogólnie, ale dla 4:3 jest, a dla 16:9 nie ma. Moda nie mam, tylko gamedata . I tamże w config/ui/maingame_16.xml takie cudo:
Spoiler
<static_weapon x=“9870” y=“677” width=“120” height=“65”>
<text complex_mode=“0” x=“45” y=“12” font=“small” r=“255” g=“255” b=“255” a=“250”/>
<texture>ui_hud_frame_patron</texture>
</static_weapon>
<static_ammo x=“55” y=“30” width=“70” height=“30”>
<text align=“c” complex_mode=“0” font=“graffiti19” r=“255” g=“255” b=“255” a=“250”>Ammo</text>
</static_ammo>
<static_wpn_icon x=“67” y=“40” width=“80” height=“42”>
<text font=“graffiti19” r=“239” g=“154” b=“29” a=“230”/>
</static_wpn_icon>
Jak ktoś ma ochotę na eksperyment to w linii:
<static_weapon x=“9870” y=“677” width=“120” height=“65”>
zamienić kosmiczne 9870 na np. 700 i sprawdzi efekt.
O matko i córko, skąd oni te liczby wzięli?! Przecież nawet taki 1000 powinien wystarczyć.
Pewnie celowo tak- szybciej schować, jak wyrezać. A’propo zmian w pliku - może wygodniej tak:
ścieżka: katalog_gry\gamedata\config\ui (stworzyć jak nie ma) i plik maingame_16 do środka. Daję oryginał. Można grzebać bez wywlekania gamedata z db-sów.
[maingame_16.xml](< base_url >/applications/core/interface/file/attachment.php?id=68537&key=7f3c8413ef1acb217b98107e62a1e9a6)
Z tym powiększeniem przy celowaniu to można by pobawić się w pliku external.ltx (ścieżka: gamedata\config) i w konfigach weapon.
Tu wygląda interesująco:
Spoiler
; Оружие на классе бинокля будет вести себя, как оружие, т.е. стрелять, показывать кол-во патронов на худе и т.п.
; Бинокль тоже будет показывать на худе кол-во патронов, 0 патронов.
; По сути это костыль для совместимости со старыми конфигами.
; А по-нормальному, нужному оружию можно добавить один из следующих параметров или оба, в зависимости от желаемого результата:
; scope_dynamic_zoom = true
; vision_present = true
; и при прицеливании оно будет обладать свойствами бинокля. Еще нужно не забыть добавить в секцию этого оружия настройки для бинокля.
binoc_firing = true
; Эффект раскачки оружия при движении.
; Для работы требуется секция с названием wpn_bobbing_effector. Пример настроек находится чуть ниже.
wpn_bobbing = true
;[wpn_bobbing_effector]
;limp_amplitude = 0.011
;limp_speed = 4.6
;run_amplitude = 0.0075
;run_speed = 6.74
;walk_amplitude = 0.005
;walk_speed = 6.26
;crouch_k = 0.75
;;zoom_k = 0.1
;scope_zoom_k = 0.1
[external.ltx](< base_url >/applications/core/interface/file/attachment.php?id=68538&key=802f97f73eea2e32ebd29236a7608bcb)
a w pliku gamedata\config\weapons\weapons.ltx pokowyrać w tych rejonach:
Spoiler
scope_texture = ;wpn\wpn_crosshair
scope_zoom_factor = 90 ;ПСО-1 2X
scope_lense_hud_fov = 55 ;0.32 ; фов оружия с прицелом
scope_zoom_hud_fov = 90
scope_lense_fov_factor = 12 ; фов линзы
[weapons.ltx](< base_url >/applications/core/interface/file/attachment.php?id=68550&key=10ca56d7a319e7e42c3a585339341e7d)
Nowy film prezentujący niezależne zakładanie egzoszkieletu na pancerz.
https://www.youtube.com/watch?v=3DzLywmsq7E
Odnośnie tego moda mam tak dziwne przestoje i skoki klatek na sekundę że nie da się moda ograć choć wygląda bardzo ładnie to moim zdaniem nie jesst stabilny,moi widzowie już testowali i też mają z tym modem wszelakie problemy.
Bo po prostu ci się ładuje mapa przy różnych odległościach
Tak każdy mod ma który jest taki dowalony musisz się przyzwyczaić i tyle.
Spróbuj dwóch rzeczy.
-
Do skrótu pulpitowego dodaj komendę -noprefetch. Powoduje on, że mapy nie są wczytywane od razu w całości, a stopniowo w pewnym promieniu od GB.
-
W zaawansowanych ustawieniach zmniejsz odległość widzenia i pojawianie się trawy oraz jej gęstość. Gęstość może być nawet do zera.
Możesz też zmniejszyć jakość tekstur, co przyśpieszy ich wczytywanie.
Wie ktoś może skąd wziąć latarkę i lornetkę? Klawisze odpowiedzialne za nie nie działają więc zakładam że trzeba je mieć fizycznie w ekwipunku, ale Sidor ich nie sprzedaje. Szybkie użycie apteczki też nie działa.