Błąd 502

Wygląda na to, że mamy problem natury technicznej. 

Podczas wejścia w niektóre tematy strona nagle się zawiesza i wyskakuje błąd 502. Czasami pomaga odświeżenie lub ponowne wejście na forum. Parę osób już się na to skarżyło. 

ma największe doświadczenie w sprawach technicznych, a więc pewnie sprawdzi co i jak. 

Też to zauważyłem ostatnio, problem zarówno przy wchodzeniu z kompa i z telefonu.

aaaa.jpg.228f67c351ea3448d9331f87e5ac2b09.jpg

Możliwe że wczoraj był problem z serwerem a nie niczym po naszej stronie. Dziś problemu już nie widzę.

U mnie dalej co pewien czas to samo.

U mnie 2 razy dzisiaj wyskoczył.

Mnie na razie oszczędza, ale są momenty wolnego łączenia.

Od czasu do czasu go mam z czego to wynika?

U mnie podobnie. Co jakiś czas mam błąd. 

Zazwyczaj oznacza to że stron nie zdążyła wygenerować w odpowiednim czasie. Zerkam na bieżąco co się dzieje i nie widzę jakiegoś problemu po naszej stronie.

Czy jest możliwe, aby zdalne nauczanie tak blokowało przepustowość internetu? Byłoby to realne do południa, jak się uczą. Ale wieczorem?

Gdyby problem miał jeden, byłoby jasne. Ale tylu na raz i to z różnych rejonów i w różnych sieciach? A błąd pokazuje na problem w naszym serwerze, jakby był przeciążony. Brak informacji zwrotnej.

: Raczej nie, ostatnio jest trochę większy ruch raczej to bym obstawiał jako źródło problemu. Mam wrażenie że serwer na którym stoi strona jest przeciążony wieczorami. Raczej nie jest to nasza wina.

Ale ten błąd nadal występuje nawet rano, i wtedy gdy na forum jest zaledwie kilka osób. U mnie najczęściej występuje wtedy, jak dłużej piszę posta i coś do niego wklejam. Błąd wyskakuje przy zapisywaniu. Dzisiaj już go miałem kilka razy.

1 polubienie

Wczoraj nie miałem ani razu tego błędu A dzisiaj już trzy. Dziwna sprawa…

Możliwe że redis zapycha się po jakimś czasie. Dodałem dziś resetowania jego co wieczór. Dajcie znać czy od teraz będzie lepiej.

Jednak nadal proponuję, aby w temacie Klimatyczne, większość początkowych stron przenieść do archiwum.

No i czy nie można tak ustawić rozdzielczości zrzutów, aby z automatu były o połowę mniejsze w wpisie? Kto zechce większe, to sobie kliknie i powiększy.

Na razie nie występuje u mnie błąd 502, ale skoro jesteśmy przy temacie błędów, to u niektórych nie wyświetla się logo frakcji ( podobno tylko samotników ). 

Mógłbym poprzenosić posty z Klimatycznych Screenów, ale musiałbym wiedzieć gdzie dokładnie. A co do ich rozmiaru, to nie mam zdania w sumie, ale jeżeli przyśpieszyłoby to ich wczytywanie w poście podczas wejścia do tematu, to jestem za. 

Od czasu zrobienia resetu, forum działa poprawnie i szybko.

Było pytanie gdzie przenieść zrzuty z ubiegłych lat z klimatycznych. Dla mnie właściwym miejscem jest archiwum.

Odnośnie “Klimatycznych Screenów” sprawa wygląda tak: rzeczywiście zajmują one trochę miejsca ale po zmianie metody kompresji nie jest to aż taki duży problem. Gdy będzie taka potrzeba screenshoty można trzymać na B2. Choć wtedy przydałby się lepszy mechanizm backupowy. Ilość postów w temacie nie powinna znacząco wpływa na wydajność.

Aktualnie większym problemem jest zapychający się cache oraz czasami zapychający się mechanizm wyszukiwania. Reset redis odpowiedzialnego za cache wydaje się rozwiązać problem ale rano forum może chwile się rozpędzać.

Jak już padnie decyzja gdzie dokładnie przenieść 80% zrzutów z Klimatycznych Screenów, to można przy okazji dorzucić do Archiwum te dwie wstawki: 

Obie wersje są już mocno nieaktualne. Grający pobierają od razu wersję   ( wydaje mi się, że już niczego tej wstawce nie brakuje ). 

1 polubienie

Wersja Przestrzenna Anomalia 4.1 jest na razie wersją finalną. Jako takiej nic nie brakuje, jednak wg. mnie, jej autorzy zostawili sobie fabularną furtkę na kolejne dodanie dalszej, albo nowej na nowych lokacjach. Ale jak na razie nic o tym nie słychać.

1 polubienie