Discord

Podczas jednej rozmów z  pojawił się pomysł ponownej próby wejścia na Discorda, ale tym razem trochę inaczej. Ostatnim razem problemem okazał się brak aktywności stałych bywalców forum oraz problemy z moderacją. 

Potencjalnie mamy pomysł jak rozwiązać oba problemy.

1. Pierwsza część to zastąpienia shoutboxa mały oknem z jednym pokojem Discorda. Tutaj mniej więcej można zobaczyć jak wygląda taki widget: https://docs.widgetbot.io/embed/html-embed/. Każdy będzie mógł korzystać z chatu jak mu wygodnie - jeśli ktoś lubi sb w takiej formie jaka teraz, to za wiele się nie zmieni. Natomiast jeżeli będzie chciał, to będzie mógł używać aplikacji Discorda. Z minusów będzie wymagane utworzenie konta na Discrodzie.

2. Drugi problem to moderacja. Na Discorda domyślnie może wejść każdy przez co mieliśmy problemy. Jednak możliwe jest inne podejście, dzięki temu dodatkowi: https://invisioncommunity.com/files/file/9287-brilliant-discord-integration/. Możliwa jest integracja kont użytkowników na Discordzie z forum. Osoby, które nie mają kont nie będą mogły wejść na Discorda. Ktoś będzie robił problemy na Discordzie ? Dostanie bana zarówno na forum jak i Dsc. Dostęp do Discorda może być możliwy od rangi Stalker.

Podoba mi się takie rozwiązanie i jestem za.

Również popieram, bo Discord ostatnio stał się dość popularny, a to daje nam nowe możliwości. Oczywiście korzystanie z niego nie byłoby obowiązkowe.

Warto wspomnieć, że dzięki integracji kont mielibyśmy znacznie łatwiejszą kontrolę nad serwerem. 

1 polubienie

A co sądzą o tym pomyśle Elitarni, Tłumacze i reszta Zasłużonych ?  

W dniu 22.09.2021 o 19:48, portals napisał:

Ostatnim razem problemem okazał się brak aktywności stałych bywalców forum 

Jeżeli wcześniej był problem z aktywnością, czyli z zainteresowaniem, to pewnie teraz będzie tak samo. Ja przynajmniej nie czuję potrzeby instalowania i korzystania z Discorda.

1 polubienie

Tak samo i ja. Próbowałem skorzystać z niego, ale nie znalazłem takiej potrzeby. Ciekawe, ilu z forumowiczów korzysta z niego w innych celach.

Wydaje mi się, że problem z aktywnością wynikał z braku dobrej reklamy, zaangażowania i wsparcia ze strony administracji. Tym razem ingerencja kont powinna zapewnić większe zainteresowanie, a co za tym idzie łatwiej będzie nam kontrolować sam serwer. 

Raczej warto spróbować, bo Discord ma swoich zwolenników. Osobiście wolę korzystać z forum i nie przepadam za Dsc, ale może ten serwer przyniesie za sobą jakieś korzyści. 

1 polubienie

Jakby nie patrzeć to sb tutaj to jest i tak praktycznie martwy, no bo jaki to jest ruch

To spokojnie można spróbować z tym czatem discordowym nawet jak ktoś nie będzie chciał gadać na Discordzie to może sobie popisać, szczególnie z tą wersją co “przenosi” konta forumowe na discorda.

1 polubienie

20 godzin temu, Agrael napisał:

co sądzą o tym pomyśle

Na pewno jest to krok do przodu, ale nie spodziewałbym się przez to wzrostu zainteresowania tym discordowym czatem, czy samym Forum.

Siłą discorda jest łatwość obsługi i multi-platformowa dostępność. Nie ma co porównywać tego jednego czatu dsc do całej, szeroko rozbudowanej platformy komunikacyjnej, jaką jest discord.

Nawet przejście całego Forum na dsc nie załatwi problemu z małą aktywnością użytkowników. 

Albo chcecie mieć forum związane z modami i szeroko pojętym uniwersum S.T.A.L.K.E.R.A. albo dsc stalkerteam, gdzie horda gówniarzy będzie rozmawiała o wszystkim, tylko nie o S.T.A.L.K.E.R.-ze. Niestety, nie można mieć obu tych rzeczy jednocześnie (patrz Centrum Podpierdalania Spolszczeń Sieroty). 

22 godziny temu, smox napisał:

Ja przynajmniej nie czuję potrzeby instalowania i korzystania z Discorda.

Instalacja nie będzie konieczne. Jak ktoś będzie chciał używać jak SB to będzie mógł tak używać. Jedyna zmiana to konieczność posiadania konta.

2 polubienia

Hmm. Mam Discorda, więc żaden problem dla mnie, aczkolwiek prawie na pewno nie rozwiąże to problemu z aktywnością użytkowników.

Mocnym punktem shoutboxa jest to, że nie trzeba się na niego logować, wchodzisz na stronkę i już na nim jesteś. Żadnych pośredników ani dodatkowych kliknięć. Jeśli tu aktywność bywa niska, to co dopiero na Discordzie. Tu problem nie leży w narzędziu do komunikacji tylko samych userach, mówimy o forum dla Stalkera, czyli tematu specyficznego i dla większości ‘nie na co dzień’. Nie wiem czy cokolwiek dałoby się z tym zrobić. 

Generalnie to Discord przydaje się tam gdzie nie ma innych szybkich miejsc do komunikacji, jak właśnie shoutbox. Często ludzie z Nexusa czy ModDB idą na Discorda bo tam nie ma gdzie szybko wymieniać informacji.

1 polubienie

Kanał był i się zmył. Bałagan straszny a i ekipa z ST za bardzo się nie garnela do tego, Dajmy spokój na SB jest spokój. Tam to przez grupowe naloty CZ nie chciało się w nic robić.  A jak ktoś chce pogadać to przecież swego czasu zaproponował swój serwer. Chyba, że coś się zmieniło?

Serio był kanał?

Był. Przez pierwsze dwa, trzy dni jakoś to się kręciło następnie nastąpił najazd CZ i się skończyło. Nikt poważny tam potem nie zaglądał bo oprócz obrażania i robienia sobie  jaj nic się tam nie działo.

Nie próbujmy na siłę zmieniać czegoś co jest dobre.

SB sprawdza się w sam raz. Chcesz pogadać? Idziesz tam. Nie chcesz nie czytasz.

No pustki są, bo nikogo nie przymusić do wchodzenia gdziekolwiek. Jak dla mnie zbyt duży bajzel z discordem będzie. CZ tylko na to czeka.

Jeżeli mielibyśmy się brać za Discorda, to tylko na poważnie. Były już takie próby i jak to się zakończyło ? Porażką. Między innymi dlatego, że osoby odpowiedzialne za niego nie potrafiły sobie poradzić z garstką ''śmieszków" z CZ.

Uważam, że dałoby się stworzyć i prowadzić własny serwer na Dsc, ale do tego jest potrzebna odpowiednia osoba, która pilnowałaby porządku i po czasie rozbudowała sam serwer. I teraz pytanie, czy jest ktoś taki na forum z osób funkcyjnych ? Nie bardzo. 

Ciekawą alternatywą wydaje się pomysł -a, ale z tego, co mi mówił, nie jest to takie proste. 

5 minut temu, Agrael napisał:

Jeżeli mielibyśmy się brać za Discorda, to tylko na poważnie. Były już takie próby i jak to się zakończyło ? Porażką. Między innymi dlatego, że osoby odpowiedzialne za niego nie potrafiły sobie poradzić z garstką ''śmieszków" z CZ.

Masz na myśli te moje serwery? To dawno było. Ja wtedy się bardzo przejmowałem nimi i załamania psychicznego dostawałem jak coś o mnie gadali. No, ale ja dalej pamiętam akcje gdzie jeden z adminów którego posadziłem żeby pilnował serwer miał w dupie to wszystko jak oni odwalali a mało tego nawet ich zachęcał i razem z nimi rozpierniczał wszystko i tak. Mam na myśli

No zawsze ja mogę spróbować.

7 minut temu, Agrael napisał:

Ciekawą alternatywą wydaje się pomysł -a, ale z tego, co mi mówił, nie jest to takie proste

Nie dałoby rady ogarnąć tego żeby jednocześnie i SB i czat z Discorda był? I trzeba to też kontrolować, ale ja o tym już wcześniej pisałem dlaczego.

20 minut temu, Suseł napisał:

żeby pilnował serwer miał w dupie to wszystko jak oni odwalali a mało tego nawet ich zachęcał

Dlatego ciągle powtarzam, że do ewentualnego prowadzenia naszego serwera na Dsc potrzebujemy osób dojrzałych i ogarniętych, a nie “Lolów”. To jest podstawa i bez tego nie ma się nawet za co brać. 

Jeżeli chodzi o drugą sprawę, to musi się wypowiedzieć. 

Ja jestem zawsze chętny.

Pracę trochę zwolniły bo wtyczka do SB generalnie powoli umiera. Trzeba docelowo ją czymś zastąpić.

Generalnie nie wyobrażam sobie żeby nasz Discord był dostępny dla osób które nie są użytkownikami forum. Ban na forum automatycznie odetnie Discorda. Problem główny jest z możliwością pisania na Discordzie bez konta na Discordzie.

1 polubienie