Dużo miejsca na serwerze przeznaczone jest na screeny. Jest to efekt naszej polityki gdzie chcemy aby korzystać z naszego serwera do przechowywania załączników.
Ma to swoje zalety i wady. Zaletą jest to że nie przepadną istotne screeny ale jest też masa dość śmieciowych screenów a najgorsze są przypadki wstawienia ich bez kompresji.
Chciałbym przetestować moje rozwiązanie polegające na zamianie screenów po stronie serwera na webp z kompresją bez stratną. Niestety nie wiem jak IPB spodoba się takie grzebanie w plikach stąd zamieszczam testowego screena i chciałbym się dowiedzieć czy u każdego wyświetla się poprawnie (godzinę po dodanie posta).
Obraz już powinnien ładować się nowy. Oryginał od a
PS. W tym wypadku obrazek jest większy i jest to normalne ze względu na kompresje bezstratną. Do takiej podmiany dochodziłoby tylko wtedy gdy docelowy obrazek byłby mniejszy.
Jeszcze jedna wersja z kompresją stratą:
Skompensowana wersja stanowi 55.3658537% oryginalnej Czekam na opinie odnośnie jakości i tego czy ogólnie Wam to działa.
Pomysł który wydaje się najbardziej sensowny to taki żeby kompresować wszystko stratnie (ostatni screen) a oryginalne pliki zapisywać na innym serwerze - gdyby pojawiła się możliwość przetrzymywania większej ilości danych.
Ważne zdjęcia można by dodawać z ciągiem “st-lossless” albo “st-no-convert” i wtedy w pierwszy wypadku byłby kompresowane bezstratnie a w drugim nie ruszane wcale.
W jakości widoku mojego zrzutu oryginalnego i tego skompresowanego nie widzę różnicy. Przecież nie są to “obrazki” artystyczne na jakieś wystawy, a tylko podzielenie się z innymi forumowiczami wrażeniami z gry.
Faktycznie, w temacie jest ich sporo, to może jeszcze zrobić tak, aby starsze niż 1 rok przenosić do jakiegoś archiwum w chmurze?
Na tym zrzucie istotnym było pokazanie tych kur, a na rury w tle i tak nikt uwagi zwracał nie będzie. Można by jeszcze zobaczyć wygląd zrzutu przy mocnym dziennym oświetleniu słonecznym. Z tym, że ja zawsze te możliwości “mocy słońca i efekty cieni” minimalizuję, więc na jakimś zrzucie od kogoś innego.
W tym wypadku o 55.3658537% w stosunku do oryginału. Jak trafi się jaki znowu jakiś bmp to może to być nawet 10% oryginału albo mniej. Zrobię testy dla wszystkich obrazków ale wyniki dopiero mogą być w weekend bo trzeba dobrze przemyśleć jak to zrobić żeby czegoś nie zepsuć.
Konwertuje aktualnie lokalnie wszystkie pliki png na bezstratne webm. Mniej więcej są o polowe mniejsze (podam dokładne dane jak skończe). Proszę jeszcze sprawdzić czy dalej wszyscy widzą wszystkie screeny.
Jeśli wszystko będzie OK zamienię pliki png i zobaczymy czy będą jakieś problemy. Potem zastanowimy się na jpg.
Wrzucam zmienione pliki na serwer, nowe pliki są mniejsze o 59.2592593%. Jak nie będzie z tym problemów zautomatyzuje to na serwerze i już wrzucanie bmp nie będzie nam straszne :).
Wszystkie pliki png są w teraz w formacie webm a przez noc wszystkie dodane będą zamieniane na webm. Jak wspominałem zobaczmy czy nie będzie problemów i pomyślimy nad jpgami. Można ewentualnie wstrzymać się do momentu aż Chrome i Firefox będą obsługiwać avif. Avif jest jeszcze nowszym formatem od webm i dającym prawdopodobnie lepszy rezultaty.