Wydaje mi się, że nadszedł już czas, aby najstarsi pod względem stażu na forum tłumacze przeszli na zasłużoną emeryturę. Mam tutaj na myśli , , i .
Oczywiście w każdej chwili mogą wziąć jakiegoś moda “na warsztat”, bo na przykład później spolszczył oraz pomagał przy tłumaczeniu kilku modów.
Z pozostałych (aktywnych) Dośw. Tłumaczy wciąż mamy na pokładzie:
Nie można zapomnieć o dwóch nowych tłumaczach, którzy ostatnio awansowali:
Jest jeszcze inna sprawa. Wpadłem na pewien pomysł z dodatkowym wyróżnieniem Elitarnych lub użytkowników, którzy przyczynili się do rozwoju forum, ale nie ma ich już z nami od dawna. Póki co rozmawiałem o tym tylko z .
Chodzi o podkreślenie ich zasług dodając do awatarów takie ramki:
Spoiler
Tak czy siak, to jest jedynie luźny pomysł. Nie chciałbym, aby forum kojarzyło się komuś z jakimś ''odpustem" i było przyozdobione jak choinka.
Elitarnym można zostać z różnych powodów. Dodanie więc takiego symbolu dla tłumaczy w stanie spoczynku nie będzie żadnym udziwnieniem. Dałbym jednak tę cieńszą ramkę bez tych promieni, ale z samymi gwiazdkami bez kartusza na dole. Ilość gwiazdek obliczać prze podzielenie największej liczby przetłumaczonych modów przez 3. Np. gdy największa liczba przetłumaczonych modów będzie wynosić 60, to na pierwszą gwiazdkę przypadnie do 20, na 2 do 40.
Niby tak, ale są już specjalne odznaki dla Tłumaczy:
Ja bym proponował pójście w troszkę innym kierunku. Być może dobrym pomysłem byłaby możliwość wyboru ramki przez userów, którzy są w danej grupie ?
Przykład:
Zasłużony:
Elitarny :
Dośw. Tłumacz:
Weteran:
Jest mimo wszystko problem. Znam tylko jedną osobę, która zna się na grafikach i jest nią . Dziewczyna i tak ma co robić. Każdą ramkę należałoby dostosować pod awatar, a z tym jest na pewno trochę roboty. Tak czy siak, to wciąż propozycja. Jak wypali, to okej, a jak się nie uda - trudno.
Mogłabym dostosować te ramki, to nie jest aż tyle roboty
Przy okazji, był też inny pomysł ode mnie, albo taki był wyjściowy, nie pamiętam - w każdym razie chodziło o stworzenie tematu w stylu “Historii ST”, gdzie wymienieni by byli zasłużeni, a nieobecni już użytkownicy wraz z ich zasługami, coś w rodzaju “hall of fame”, wspomnienia tych użytkowników.
Można to zrobić zamiast albo razem ze zmianą awatarów.
Chyba wszyscy się ze mną zgodzą, że mamy bardzo bogatą historię. Można nawet pójść o krok dalej i stworzyć podforum “Historia ST”, a w nim kolejne tematy. Mamy już historię forum, tłumaczy, ale myślę, że można sporo jeszcze napisać o Administracji lub podpytać bądź też starą gwardię o pierwsze polonizacje.
Dobry pomysł, jeśli chodzi o ramki to moim zdaniem najlepiej wyglądały by te bardziej minimalistyczne, subtelnie podkreślające rangę użytkownika, tak jak ta pierwsza, dla _ zasłużonych _, tylko może bez promieni
bardziej minimalistyczne, subtelnie podkreślające rangę użytkownika
I to jest to … moim zdaniem. Subtelnie i wystarczająco wyraziście-a to znaczy bez błyskotek , grubych złotych ram , błyszczących piedółek, znaczków a’la sierp i młot … Ale co ja tam sie znam .
Poszukamy odpowiedniej ramki, która nie będzie w żaden sposób przesadzona - bez zbędnych promieni, wielkich gwiazd itd.
Jak już będą gotowe, to pokażemy w Sterowni, a później się zastanowimy, czy warto je dodać. Przy okazji awansujemy starą gwardię na Elitarnych i stworzymy podforum z historią ST.
A właśnie, trzeba również pamiętać o . Niektórzy zdążyli zapomnieć o jego wkładzie w rozwój forum, bo zniknął w 2013 roku, ale jedno trzeba przyznać - pełnił kiedyś bardzo ważną funkcję na ST.
Ja miałbym nieśmiałą propozycję żeby przenieść do Elitarnych.
Idąc tą ścieżką Elita należy się , @Кристофер (Kpuc), @czernobyl10, @The Iceman i tak można szukać bez końca. No ale skoro @zaurus to dno nie nadające się na rangę to o czym mowa?
Aktualnie zawróciłem głowę tymi ramkami, ale jak już wszystko będzie gotowe, to za jednym ''zamachem" załatwimy sprawę awansów, wspomnianych ramek oraz podforum z historią ST.
–
Tak, ale pełnił kiedyś bardzo istotną funkcję na forum podejmując ważne decyzje. Przypominam, że w tamtym okresie (2010-13) forum się dopiero rozwijało, a więc Malakas nie miał zbyt lekko. Na pewno bardziej zasłużył od (ciekawe, czy ktoś go jeszcze pamięta) Goodlik’a, który był kiedyś adminem, ale coś poszło nie po jego myśli i sam skasował swoje konto.
Trzeba odróżnić wkład w rozwój forum (dość znanych osób -, , Kpuc itp) od tych decyzyjnych.
O i jego ''zdegradowaniu" nawet nie chcę rozmawiać. Jeżeli wybuchnie kolejna afera z jego członkostwem wśród Elitarnych, to ja od razu zaznaczam, że nie będę brał w niej udziału. Są ważniejsze sprawy na głowie.
się zapytał , czy ten chciałby dostać się do grupy Elitarnych, na co Pacjent zareagował dość.. Impulsywnie. Moim zdaniem mógł sobie darować.
Teraz widzę, że nie odpuścił, ale już mu nie odpisał (słusznie).
Odbiegając od tej całej awantury o nic… Temat został poświęcony złotym ramkom, odejściu pozostałej części starej gwardii na zasłużoną emeryturę tłumacza i przy okazji podforum z historią ST. Czy zaraz musisz pisać o ? Ile można o tym dyskutować ? W kolejnym temacie będzie znów to samo ?
Proszę mi również nie wysyłać PW z prośbą o zbanowanie/ukaranie drugiej osoby na forum. Nie jestem od rozstrzygania sporów dorosłych facetów, którzy boją się wysłać sobie PW i tam wszystko wyjaśnić. Tak samo jak nie zamierzam się użerać.
Następnym razem ''polecą" ostrzeżenia, a jak one nie pomogą, to bany. Regulamin jest jeden i dla wszystkich.
Taka drobna ciekawostka. Chcą awansować na Elitarnego zauważyłem, że był już w tej grupie od dawna. Po prostu został przez kogoś przypisany do Zasłużonych, a grupę Elitarni miał jako podrzędną, dlatego widzieliśmy fioletowy kolorek pod jego forumowym awatarem.
Dzięki za wyróżnienie, ale wydaje mi się, że totalnie niezasłużone. Rzadko tutaj teraz bywam, niestety brak czasu doskwiera w dorosłym życiu, więc miło, że ktoś tam jeszcze o mnie pamięta.