Fawzky - wyjaśnij mi, jak później te pliki dźwiękowe, można by było wstawić do moda na podmianę. Oczywiście, że tak ogólnie tylko.
Oto narzędzie służące do wypakowania całej zawartości czegokolwiek, co ma cokolwiek wspólnego z nieprzerabianym Czystym Niebem bądź Zewem Prypeci. Jeżeli coś już jest wypakowane i gotowe do przeniesienia do folderu “gamedata” to tego raczej nie będziesz potrzebował.
Download (mega.co.nz)
Utwórz w katalogu z grą folder “unpacker” i przenieś tam całą zawartość ze ściągniętego zipa. Uruchom tam skrypt “CS_full_unpack.bat” bądź przed uruchomieniem usuń w tym skrypcie linijki odpowiedzialne za wypakowywanie konkretnych archiwów i czekaj cierpliwie. Skrypt utworzy w folderze, w którym został uruchomiony, katalog “unpacked”, który zawiera całą wypakowaną zawartość. Cały program sam w sobie nie ma żadnego interfejsu i bez odpowiedniego skryptu bądź bezpośrednich komend wpisywanych przez terminał (pod windowsem “cmd”), nie obędziesz się z nim wcale - a jest to wymagane, bo każde archiwum z plikami do gry jest w formacie .db, i żadne dingsy jak WinRAR, 7-Zip albo GCFScape nic tu nie poradzą. Dlatego jest ten skrypt, żeby oszczędzić wam zachodu z samodzielnym “rozkazywaniem” temu programowi.
No to powiedzmy, że szukasz plików dźwiękowych, które są odpowiedzialne za głosy postaci. No to jedziesz do podfolderu “sounds” i tam szukasz wszystkiego, co jest z tym związane - i trafiasz na folder “characters_voice” i tam są wszystkie odgłosy postaci. Spróbuj najpierw skopiować to wszystko do katalogu z modem (pewnie masz to pod gamedata) i uruchom grę, podejdź do kogokolwiek w poszukiwaniu efektów twoich działań, jak działa to spoko, a jeśli coś nie działa, to znaczy, że w katalogu nie było głosów pod daną postać.
Same głosy postaci są w formacie OGG specjalnie otagowanym i skonwertowanym z 16-bitowego WAV o jakości CD przez konwertera dołączonego do oprogramowania SDK do X-Raya od samego GSC. Głos Mirosława Utty nie jest w oddzielnych plikach i jest wbity na pałę w oryginalne rosyjskie głosy. Własne głosy pod kogoś możesz zrobić sam, w czymś à la Audacity, ale to nie moja głowa w tym, jak to będziesz robił - ważne, żebyś efekty twojej pracy puścił otagowane przez konwerter w SDK od X-Raya.
Trochę zawiłe te wypociny, ale mam nadzieję, że w czymkolwiek się przydadzą.
A jak naprawdę chcecie rybę zamiast wędki to piszcie mi na PW. Ja już tam coś pod tym kątem zacznę robić.