Dobry wieczór wszystkim zaglądającym, zarówno jak i użytkowników, jak i gości portalu.
Z miejsca nadmienię, że jeżeli temat będzie w nieodpowiednim miejscu, bądź nie nadaje się do publikacji, proszę administrację o poczynienie odpowiednich kroków. Z góry dziękuję.
Wczoraj naszła mi myśl dotycząca potrzeb fizjologicznych występujących w grze S.T.A.L.K.E.R. Otóż, z biegiem czasu gry, Nasza postać odczuwa pragnienie, głód w postaci symbolizujących ikonek na ekranie. By zaspokoić te pragnienia, w tym głodu, musimy “spożyć” chlebek, kiełbaskę, mięso z konserwy. Musimy “napić się” napoju, by zaspokoić pragnienie postaci, którą gramy. W przeciwnym razie, gdy tego nie zrobimy, czekają postaci nieprzyjemne konsekwencje. Moje pytanie jest takie, co byłoby gdyby wprowadzić w modyfikacjach potrzebę zaspokajania potrzeb fizjologicznych, gdy postać za dużo zjadła, napiła się? Jak wiadomo, wtedy ma się zapełniony żołądek, bądź pęcherz moczowy i trzeba ten nadmiar płynów, zawartości usunąć z ciała. W obecnych modyfikacjach do S.T.A.L.K.E.R-a, w tym Anomaly a ka CoC wprowadzono najmocniej tematykę, jakim jest realizm, przetrwanie w Strefie. Jeżeli postać poczuje potrzebę w trakcie wędrówki i musi pójść na bok, w krzaki, cokolwiek, gdzie można się schować przed widokiem ciekawskich, by się nie zgorszyć. Wtedy postać zrobi swoje, zrobi z sobą porządek i ruszy do przodu. Znów, jeżeli tego nie zrobi, co zasygnalizuje “odpowiednia” ikonka na ekranie, grozi to nieprzyjemnymi konsekwencjami biologicznymi.
Kolejne pytanie jest takie z mojej strony. Nie poruszono tego ze wzgląd na etykę, bo jest to czymś obraźliwym, wywołującym obrzydzenie u graczy? Czy po prostu nie wprowadzono tego, bo nie da się tego uczynić w grach? Gdyby było jakiekolwiek źródło w sieci na ten temat, byłbym wdzięczny za źródło, jego odnośnik.
Wybaczcie za ten tekst i pytania z mej strony. Mnie to ciekawiło, bo jeżeli mamy odczucie głodu, pragnienia, to Nasz organizm działa w drugą stronę, gdy mamy tego za dużo, choćby w wyniku obżarstwa i przepicia.