Moje propozycje

Witam wszystkich
Chciałbym przedstawić kilka moich propozycji.

_ 1. Logo forum   _

Logo forum swoje waży bo to gif. Kiedy zaczęto dyskutować nad zmianą logo i wybrano nowe, to była przez jakiś czas możliwość wybrania 2 motywów forum:
1 motyw - Z nowym logiem i tłem
_ 2 motyw - _ Stary wygląd forum (w tamtym czasie to było zielone logo) przykład ⬇️
logo2.jpg.8d0c9a097049a6e233666481e545cc6f.jpg

Uważam, że dobrym pomysłem, by było przywrócenie tego. Powodem jest to, że aktualne logo jest w formacie gif i mało nie waży, ma to wpływ na działanie forum. Użytkownicy z nie najlepszym internetem mogą to odczuć, a może i nawet i ci z słabym sprzętem. Również powodem przywrócenia tego, by było to, że nie każdemu może się logo podobać i chętnie, by wrócił do starego. Dorzucić możliwość zmienienia wyglądu logo na to stare lub takie proste które by bardzo mało ważyło, 

2. Tablica ogłoszeń również z ciekawymi i nowymi modami

Myślę, że to by było fajne rozwiązanie, bo tablica ogłoszeń rzuca się bardzo oczy na głównej stronie forum i gdyby na nim dać odnośnik do jakiegoś świeżego i wartego uwagi moda (Przykład: ostatnio duży rozgłoś miała modyfikacja Shadow of Chernobyl Update która bardzo szybko złapała zainteresowanie) to user mógłby szybko przejść na wstawkę moda tym samym będąc na bieżąco z ciekawymi nowościami. 

3. Dźwięki powiadomień

W moich wcześniejszych propozycjach proponowałem zmienić dźwięk powiadomień czatbox’u na ten z PDA. Teraz chciałbym zaproponować żeby przywrócić dźwięk powiadomień (bo obecnie go nie ma w ogóle). Np. na takie:

Spoiler    

_ I jeszcze taka mini propozycja  _

Nie wiem czy jest możliwość zmiany, ale może skoro logo i tła są zmieniane to przy okazji i by to zmienić? 

Spoiler

image.png.255a23c7c05d79d3d348afa4782b42a9.png

image.png.e1242cad1f8128e39cd202b399a39b96.png

Zamiast tej naszywki samotników dać jakieś inne logo. 

Logo powinno być żółto - czarne bo żółty jest lepiej widoczny przy kontraście z czarnym natomiast wg. działu fizyki - optyka oraz biologi - anatomia człowieka - żółty jest na środku skali widzenia człowieka i zawsze piersze co się rzuca w oczy to kolor żółty.

11 godzin temu, Suseł napisał:

1. Logo forum 

to była przez jakiś czas możliwość wybrania 2 motywów forum:

Cały czas istnieje możliwość zmiany motywu: 
1.png.71f1669e13aa060ba0213bacb14c7b4a.png
W przypadku poprzedniej wersji mamy stare logo. Z tego, co się orientuje, to na przykład  z niego korzysta. 

Przed chwilą rozmawiałem z  i nie ma możliwości, aby logo w formie gifu w jakiś sposób ''obciążało" forum. Ogólnie, to forum jest obciążone, ale nie naszymi rzeczami i wina nie leży po naszej stronie. O szczegółach musiałby więcej powiedzieć .

1. Tablica ogłoszeń również z ciekawymi i nowymi modami

Tylko gdzie my byśmy upchnęli drugą tablicę z ogłoszeniami ? To raz, a dwa, że forum mogłoby wtedy wyglądać jak jeden wielki punkt informacyjny, a nie o to chodzi. Jak ktoś się interesuje modami do stalkera, to z pewnością szybko wpadnie na jakąś nowość lub coś, co go zainteresuje. 

12 godzin temu, Suseł napisał:

1. Dźwięki powiadomień

To akurat popieram, fajny dodatek. Zauważyłem, że na AP-PRO są dźwięki powiadomień gdy ktoś napisze jakiś post w dowolnym temacie. Jeżeli istniałaby takowa możliwość, to można dźwięki z powiadomieniami o nowych postach i PW wdrożyć u nas. 

12 godzin temu, Suseł napisał:

Nie wiem czy jest możliwość zmiany, ale może skoro logo i tła są zmieniane to przy okazji i by to zmienić? 

Jest  To są “domyślne grafiki udostępniania”. W każdej chwili możemy zmienić i z tym nie będzie żadnego problemu. Potrzebowałbym jedynie nowej grafiki. 

Powiadomienie dźwiękowe w czacie już jest, wystarczy go tylko sobie włączyć. A to, aby dostawać inne powiadomienia, też jest do ustawienia w swoim profilu. Narzucone efekty dźwiękowe, czy wizualne powiadomienia, są nie do zaakceptowania. To dobre na FB, czy innym TikToku.

No i nie przesadzajmy z tymi zmianami. Wszystkim się i tak nie dogodzi. Rzecz gustu. A zmiana pierdółek i tak nie zostanie zauważona. Trzeba też pamiętać o przyzwyczajeniach forumowiczów.

Dla Ciebie przypomnienie przysłowia: “Dobrymi chęciami, droga do piekła jest wybrukowana”.

Mam taką osobistą prośbę, bo zaczyna mnie to już powoli irytować. Najpierw ukryłeś inny temat z propozycjami, a teraz chcesz usunąć ten. Jak to odebrać ? Próba szukania na siłę atencji ?

Jeżeli już tworzysz tematy z propozycjami, to podejdź Proszę do nich na poważnie i nie usuwaj/ukrywaj (chyba, że jest ku temu solidny Powód). Albo bawimy się na poważnie we wszelkie propozycje i bierzemy je pod uwagę, albo nie. Szanujmy swój wolny czas. 

Temat przenoszę do Sterowni, bo pewnie nie chcesz, aby każdy mógł go widzieć. 

3 godziny temu, Agrael napisał:

Jak to odebrać ? Próba szukania na siłę atencji ?

Nie, nie szukam atencji. Już o tym sporo razy ci pisałem. 

3 godziny temu, Agrael napisał:

(chyba, że jest ku temu solidny Powód)

M.in 2 pierwsze propozycje się nie przyjęły. 

1. Jak podasz na jakie to można pomyśleć. Przy czym o ile wrzucenie tego jest proste to realnie długo potem będzie widoczne i tak stare.

Dobrze, może źle się wyraziłem, ale nie trzeba zamykać/ukrywać tematów, tylko dlatego, że 2 z 4 pomysłów się nie przyjęły. Nawet nie zdążyło się zbyt wiele osób wypowiedzieć. 

Co do 4. to tak jak pisałem - chętnie. Może najlepiej zrobić grafikę z naszym logo i wtedy wrzucić. 

Oczywiście z neta i nie jestem autorem tego

Spoiler

unnamed.jpg.c9e067d53760f6aebfff9348f30fbdb2.jpg7jhwIB8vbZc.jpg.2e6326a2a9688aac5f42ecad4b51174d.jpg-u8JA4jvIJE.jpg.55cf67ee640e25ac6373cd148918422b.jpgef0b1300853be4a3b33975340c7c23cb67dd4e6br1-448-448v200.jpg.154f91b4419461bb91d6a176ff710d10.jpg073db92fc086ff73bc7b7b6b96cd0a53.jpg.dffae8e8d599a5d8df3b4a6842395710.jpg073db92fc086ff73bc7b7b6b96cd0a53.jpg.dffae8e8d599a5d8df3b4a6842395710.jpgi.jpeg.fed07f39a54c7bcd15d8f7fa934265f0.jpeg

1 polubienie

Ciekawe propozycje. Jeśli chodzi o moją skromną opinię to:

1. Samo logo może zostać skoro udało się je nieco skompresować. Bo 7mb to faktycznie sporo było. Albo ewentualnie zostawić to samo logo tylko jako JPG a nie GIF i już. Generalnie te 3-4mb, do których udało się zmniejszyć wagę loga, jest OK, samo w sobie logo wygląda naprawdę fajnie, fachowa robota Jeśli chodzi o szybkość działania strony to akurat logo jest najmniejszym problemem jeśli ma 3-4mb.  
  2. Brzmi fajnie, jestem ZA
  3. Można by wybrać kilka różnych dźwięków i zrobić głosowanie, wraz z resztą użytkowników, który miałby zostać na stałe. Ale to raczej niuans, zająłbym się tym tylko gdyby nie było ważniejszych kwestii. 
  4. Generalnie tu powinien być fragment loga forum  Sama naszywka fajna, ale też się zgadzam, że wypadałoby zrobić któryś ze znaków obecnego loga.

To ja jeszcze trochę dopiszę.

1. Co do loga - to skoro tak jest to nie ma sensu zmieniać. Bardziej to chodziło mi o wczytywanie strony przy słabym necie, ale nie ważne.

2.  Miałem bardziej na myśl żeby już do tej tablicy co jest to do niej wrzucać, ale to też nie ważne. 

8 godzin temu, kondotier napisał:

Powiadomienie dźwiękowe w czacie już jest, wystarczy go tylko sobie włączyć. A to, aby dostawać inne powiadomienia, też jest do ustawienia w swoim profilu. Narzucone efekty dźwiękowe, czy wizualne powiadomienia, są nie do zaakceptowania. To dobre na FB, czy innym TikToku.

Nie zrozumiałeś. Mi nie chodzi o wiadomości z czatboxu. To akurat wiem że można sobie włączyć. 
Mi chodzi o powiadomienia coś typu , TEN UŻYTKOWNIK  zareagował na odpowiedź w temacie Klimatyczne screeny z stalkera’'. Wcześniej był już taki dźwięk, ale kiedy weszła aktualizacja to znikło. Nie rozumiem czemu nie do zaakceptowania? Było wcześniej i z tego co widziałem to nikt się nie skarżył. 

Jeżeli to się przyjmie to mogę podesłać więcej dźwięków do zaproponowania bo to co teraz dałem to na szybko było żeby cokolwiek pokazać. Mam tego o wiele więcej a też zawsze mogę przerobić żeby nie waliło po uszach przy powiadomieniu. 

4. 

2 godziny temu, Agrael napisał:

Może najlepiej zrobić grafikę z naszym logo i wtedy wrzucić. 

No do ikony image.png.9be3cb27d78f29d1b64518d16e2ac41c.png raczej tego loga nie wrzucisz. Zresztą jakie ST ma logo? Na tym gifie to ja 3 różne wyglądy tego znaku ☢️ widzę.
Chyba że chodzi o to:

Spoiler

image.png.849614f3ce36d37b01a20e54e85a51b4.png

To raczej już tutaj tak. 

Zgaduje, że masz na myśl to:

Spoiler

channels4profile.jpg.cab425b81309fb5d4f929e73d7af2db8.jpg

Ad 1., niestety, ale po pobraniu zmienionego logo widać, że jego rozmiar ma teraz nawet odrobinę więcej niż 7MB (wcześniej boajże 6.8MB), a pliki, które podesłałam miały ~3MB, więc wygląda na to, że forum musiało dodatkowo samo z siebie jakoś to przetworzyć. No i zamiast polepszyć wyszło jeszcze na gorsze
To trochę jak określił , że “wina nie leży po naszej stronie”.

Ad 3., też uważam, że jeśli już umieszczać takie dodatkowe dźwięki, to jako dowolną opcję (zdaje mi się, że o to chodziło -owi), bo osobiście najczęściej wyłączam wszędzie takie rzeczy, żeby nie rozpraszały Proponowany pierwszy dźwięk z pierwszego posta nawet pasuje do powiadomień wg mnie, ten drugi to prędzej do groźby, może dla ujemnych reakcji? (oczywiście żartuję).
A dźwięk z czatboxu, tak na marginesie, mam wrażenie, że jest nieco za głośny, a nie ma możliwości tego sobie zmienić, dlatego też mam wyłączony.

Ad 4., ja myślałam dodatkowo nad zestawieniem liter z logo w “ST”, ale ciężko to umieścić sensownie na znaku radioaktywności.

1 polubienie

15 minut temu, Meta napisał:

Ad 1., niestety, ale po pobraniu zmienionego logo widać, że jego rozmiar ma teraz nawet odrobinę więcej niż 7MB (wcześniej boajże 6.8MB), a pliki, które podesłałam miały ~3MB, więc wygląda na to, że forum musiało dodatkowo samo z siebie jakoś to przetworzyć. No i zamiast polepszyć wyszło jeszcze na gorsze
To trochę jak określił , że “wina nie leży po naszej stronie”.

Ok. Obecne logo ma 3 warianty, być może warto wybrać jeden konkretny i ustawić jako statyka w w JPG lub PNG i git. Chociaż może jednak @portals mógłby powalczyć z ‘systemem’ i dałoby radę to logo z 3mb ustawić.

5 minut temu, FairFight napisał:

Ok. Obecne logo ma 3 warianty, być może warto wybrać jeden konkretny i ustawić jako statyka w w JPG lub PNG i git.

W spojlerze już jeden taki wrzuciłem. Mogę spróbować jeszcze ten taki czerwony ogarnąć. 

Miałem bardziej na myśl żeby już do tej tablicy co jest to do niej wrzucać, ale to też nie ważne. 

W takim razie się nie zrozumieliśmy  

To nie jest głupi pomysł i jestem jak najbardziej za. Z tym że trzeba będzie uwzględniać mody, które po prostu są dobre i przyciągają. Dajmy na to, zadebiutuje w końcu True Stalker, to od razu pojawi się o tym informacja w ogłoszeniach. 

Z dźwiękiem powiadomień może chwilowo sobie dajmy spokój. Nie każdemu one pasują, a  aktualnie pracuje nad czatem i docelowo wypadałoby przenieść serwer na nowsze technologie, ale to nie jest taka prosta sprawa. W każdym razie, gdybyśmy się z tym uporali, to można pomyśleć nad dźwiękami, ale najlepiej, aby była możliwość ich wyłączenia przez każdego użytkownika. 

Tą domyślną grafikę udostępniania wypadałoby w końcu zmienić, ale można ją potraktować jako nasze logo, bo zauważcie, że z wyjątkiem tego na górze strony, to innego nie mamy. Tak więc najlepszym rozwiązaniem jest wybór nowej grafiki i dodanie na niej “ST”, czyli to o czym wspomniała . Ewentualnie całej nazwy forum. 

Tylko czy to musi być znaczek radioaktywności ? 
Nasze forum zajmuje się tłumaczeniem modów, a więc może warto uderzyć w tym kierunku 
Może coś w stylu PDA ? W końcu na nim są zbierane informacje, a na forum mamy od groma modów i spolszczeń do nich. Przy okazji nowe logo powędrowałoby również na nasz fanpage na FB. 

Nie tylko tłumaczeniem. Spolszczenia są robione, kolokwialnie mówiąc, tak przy okazji. Generalnie, forum to dostarczyciel wiedzy o modach, dla osób nie znających rosyjskiego, którym trudno byłoby “wędrować” po macierzystych stronach modów. Tym bardziej, że coraz więcej z nich dla pobrania moda, wymusza rejestrację.

Dlatego logo naszego forum, nadal powinno charakteryzować się symboliką stalkerską. Czy koniecznie musi być animowane? Zastanówmy się, ile czasu poświęcamy na jego oglądanie? Są to sekundy przy logowaniu. A przy korzystaniu z “wnętrza” forum, podświadomie przestajemy się nim interesować. Oczywiście, dominantem w logo wcale nie musi być ten znak radiacji, ani jego wariacje. Jedyne co bym zmienił, pisałem już o tym kilkukrotnie, to jego wielkość. Niedużo, bo tak na szerokość jak i wysokość, 1.5 raza, o ile ma pozostać w tym samym miejscu. 

Źle zrozumiałeś. W tym przypadku nie chodzi o forumowe logo, które mamy w dwóch wersjach (w formie gifu i te stare - zielone), a to: 

Spoiler

1.png.0d0566b7f7d1cb163abb11bfd5696d56.png

Czyli: 

• Grafiki przesłane tutaj będą używane podczas udostępniana za pośrednictwem sieci społecznościowej, która obsługuje standard Open Graph (tak jak np Facebook) i nie ma więcej konkretnych obrazów do reprezentowania zawartości.
  • Grafika favicon wyświetlana jest zaraz obok nazwy strony internetowej w różnych miejscach przeglądarki użytkownika, na przykład w zakładce przeglądarki i na listach ulubionych zakładek. Zalecane wymiary tego obrazu to 48 x 48 pikseli.

Trzeba będzie się odpowiednio ''wstrzelić" z tą grafiką, aby odpowiadała założeniom naszej strony i co najważniejsze - całość w klimacie stalkera. 

To co wyżej opisałeś, mnie osobiście nie interesuje, więc już głosu nie zabieram. Zmieniajcie jak chcecie.

Co do loga . To można dać PDA a na nim napis ,ST". Oczywiście też jakoś ładnie przerobić to.

2 polubienia

Logo jest z nami od bardzo dawna i nie widzę sensu zmieniać go na siłę. Zamiast czego miałoby być to PDA z literkami ST? Zamiast tego u góry?