Nasza przyszłość

Niepokoi mnie kilka kwestii związanych z potencjalną przyszłością ST. Prawda jest taka, że aktualne czasy nas nie rozpieszczają. Fora upadają, a jeżeli jakieś się ostały, to wieje na nich pustką. Bardzo trudne pytanie… Co dalej?

Założenie serwera na Discordzie (temat był wielokrotnie wałkowany). Wdrożenie , który takowy miała, ale niestety zabrakło czasu oraz wsparcia jej, gdy tego potrzebowała?

Prawda jest taka, że aktywność na forum spada, a dobre czasy przemijają. Nowych modów tyle, co kot napłakał, albo i wcale.

Od siebie dodam, że będę robił to, co mogę. Pozostaje mi zadbać o spolszczone mody - ich wstawki, naszą historię, bo to podstawa. Brakuje niestety zdecydowanego działania i pytania, co dalej? 

Potrzebujemy zdecydowanych kroków.

Ale co zrobisz jak nic nie zrobisz.

Jedyne co może zwiększyć “ruch” i pozyskać nowych ludzi to premiera Stalkera 2. Do tego czasu nic się nie zmieni albo będzie coraz gorzej. Ta grupka co sobie gra w mody do Stalkera to sobie będzie dalej grała bo lubi i im się nie nudzi, od czasu do czasu pojawi się trochę nowych twarzy jak np przy premierze True Stalkera i potem jego spolszczenia. I tak to raczej już sobie będzie.

Coś jak z community Gothica :hugs:

Czasami odnoszę wrażenie, że niewiele da się zrobić, bo nic nie jest w stanie przyciągnąć nowych ludzi, nawet jakieś fajne pomysły na rozwój ST. 

Ja to widzę trochę inaczej. 
Czasy się zmieniają ludzie też. Wiem, że to banał, ale… 
Jak powstawały fora to nie miały większej konkurencji w sposobie pozyskiwania informacji..
Konkurowały co najwyżej ze sobą.
Nasze Forum działa od wielu lat i moim zdaniem tak będzie nadal  
Piszesz o przyciąganiu nowych ludzi i nie bardzo wiem dlaczego.
Codziennie widzę nowych ludzi co mają po kilka czy kilkanaście postów i znowu banał: jedni zostaną inni odejdą…
Ale cały czas widzę kogoś nowego.
Moda na Stalkera wróci wraz z premierą ST2
Do tego czasu po prostu tu bądźmy i działajmy jak dotychczas, bo moim zdaniem skoro Forum istnieje tyle lat,
to ten fakt o czymś świadczy. 
W każdym razie zgodnie z zasadą, starych drzew się nie przesadza, ja się nigdzie nie wybieram 
Co więcej, mam kilka nowych pomysłów dotyczących tłumaczeń, ale o tym potem.  

4 godziny temu, OldMan napisał(a):

Czasy się zmieniają ludzie też. Wiem, że to banał, ale… 

woskowy wałek

płyta gramofonowa

radio

taśma magneofonowa

kaseta

płyta CD

nośniki typu pendrive, karty pamieci

strumieniowanie

Kojarzysz te systemy nagrywania/odtwarzania dźwięku ?? Może niekoniecznie umieściłem je chronologicznie, no ale wiadomo o co chodzi. Niestety, gdyby  przełożyć to na fora, to są one na etapie bo ja wiem ?? Może nie wałka czy płyty gramofonowej, ale kasety już na pewno. Znasz kogoś, kto odtwarza jeszcze muzykę z kaset, że o magnetofonie szpulowym nawet nie wspomnę ?? W sumie niby sam mam gdzieś w szafce ze 200 kaset, i pamiętaną pewnie przez starszych userów miniwieżę Unitry, ale nie była w ogóle włączana z 15 lat ?? I nawet nie wiem, czy w ogóle działa W autach już od końca la 90-tych ubiegłego wieku fabrycznie montowano odtwarzacze CD.

Ani czasu, ani postępu nie cofniesz.

2 godziny temu, apg2312 napisał(a):

Ani czasu, ani postępu nie cofniesz.

Nie do końca mi o to chodziło. 
Postęp można jedynie zaakceptować, a jeśli chodzi o fora, to raczej skupiałbym się nad tym jak ten postęp wykorzystać na naszą korzyść.     

Telefon każdy ma zawsze przy sobie, z natychmiastowym dostępem do różnych Facebooków, Twitterów, Instagramów, Youtubów, Tik-Toków i tym podobnych wynalazków. Na dokładkę zoptymalizowanych do mobilnych wersji.

A jakieś forum ?? Szczerze, z telefonu czyta się niewygodnie, a pisze jeszcze gorzej.

Na mediach społecznościowych jest od groma ludzi, na forach coraz mniej, o ile w ogóle.

To o czym chcesz jeszcze rozmawiać ?? A jak masz jakiś pomysł, jak przyciągnąć ludzi na Forum, ba, jak zatrzymać ich odpływ, to chętnie Cię wysłucham…i pewnie nie tylko ja

Zgadzam się z Tobą.

Nie chce mi się rozpisywać, ale zostawię na szybko tylko trochę statystyk (nic mi nie wiadomo, aby to było zabronione, ale w razie czego można usunąć), tak coby każdy mógł ocenić, czy już upadek, czy jednak nie jest jakoś bardzo źle.

Ogólna aktywność na stronie miesięcznie od 2015:

image.thumb.png.6834cbb119fd3d5f167a41a9560611c1.png

Przeliczyłam jeszcze jak średnio wychodzi rocznie (skala to ilość aktywności/tydzień), bo nie było gotowej opcji:

aktywnoscrocznie.png.5c969b765090fe9a0efc4647083c8c8a.png

Nowe odpowiedzi miesięcznie (jest jakiś spadek, ale najmniejsza wartość to bodajże 436 postów):

image.thumb.png.a27068c59f32d08a7c298c32cb159dca.png

W ilości userów online nie widać zmian, ale dostępne są tylko dane z ~6 mies.
Nowe rejestracje spadły, ale trzeba wziąć pod uwagę, że zdaje się zdjęto wymóg założenia konta dla pobrania plików.

1 polubienie

Stalker to to samo co Gothic. Nie ma gier nowych oryginalnych nie ma zainteresowania. Ludzi grających w mody jest garstka w porównaniu z całym uniwersum. S2 pewnie nie powstanie. Wiec trzeba się przygotować, że będą tu siedzieli sami koneserzy. Mody też mam wrażenie, że modów też jakby mniej. Ludzi gra nudzi się zrymowało. Zwykłych śmiertelników mody nudzą. Każdy ma jakieś swoje życie.

Discord to również melodia przeszłości. Kto miałby tam siedzieć? Ludzie którzy siedzą tutaj rzadko. Co mieli by robić na discordzie?