Przygodę ze stalkerem rozpocząłem jakiś tydzień temu, od nowej gry moje postępy zapisywałem guicksave’m pod klawiszem F5. Wszystko było w porządku dopóki nie znalazłem się w lokacji Wysypisko. Zaraz po odnalezieniu PDA kła użyłem szybkiego zapisu i wyszedłem z gry, w dniu następnym wczytując zapis gra zatrzymała się na etapie “synchronizacja klienta” i wyrzuciło mnie do pulpitu z informacją o błędzie.
Moja wersja to bodajże 1.5
Mam nadzieję, że pomożecie mi z tym problemem gdyż perspektywa przechodzenia całej gry od początku jest nierealna
Old Man - Zapis z poziomu menu działa w 100% quick save rowież działał do tego właśnie momentu a, że każdy save’m miałem na quick to muszę zaczynać grę od początku
Tom3kB - Myślisz, że aktualizacja gry sprawi ze save nagle zacznie działać ?
Raczej nie, spróbuj go wczytać na najnowszym patchu ale jak save zwalony to raczej sobie nadziei nie rób. No i jednak od czasu do czasu rób kilka zapisów przez menu, zeby w razie czego było do czego wrócić.
A próbowałeś wczytać 1 , 2 save wstecz? Też ich wczytać nie możesz?
A co dotyczy szybkich zapisów. Jest na forum temat robienia ich w inny sposób, tak że spełniają warunki tych robionych z consoli. Też je robisz z klawiatury, więc w grze nie przeszkadzają, a są 100% pewne że nie zawiodą.
Kiedy przejdziesz do gry w mody, o tych quicsavach z podstawek musisz zapomnieć. Wtedy te drugie są jak znalazł. Robi się je bardzo łatwo, dodając linie w user.ltx
Tych linii na wczytywanie nie dodawaj, są już zbędne.
Jeśli któryś z poprzednich savów sprzed felernego zaskakuje, to po spatchowaniu do 1.5.10 też powinien zaskoczyć.
Jest żelazna zasada, aby co jakiś czas gry, np, po zrobieniu zadania, znalezieniu itemu robić twardy zapis. A obowiązkowo gdy stoimy przed teleportem na nową lokację i zaraz po pojawieniu się na niej. Wtedy w razie jakichkolwiek problemów, będziesz miał do zrobienia tylko to z aktualnej lokacji.
Jest też na forum wiele rad, w tym jakich zmian dokonać, aby zapisy pojawiły się nie w bibliotece, ale w katalogu głównym gry. Wtedy gdy ich pojawi się w katalogu savedgames zbyt wiele, te już na pewno zbędne wycinamy i tak na wszelki wypadek przenosimy do katalogu poza grą czy modem.
I rada na przyszłość, kiedy zaczniesz stawiać mody. Nie stawiaj ich na oryginalną podstawkę, a na jej kopię. Podstawka to święta krowa, która ma Ci służyć wielokrotnie, a niektóre mody zbyt mocno w nią ingerują. Usunięcie samej gamedaty nie przywróci podstawki. Jak grać na kopiach, też na forum jest opisane.
Do Czystego Nieba jest mało modów, najwięcej jest do Cienia Czarnobyla w v.1.0004, więc też musisz nauczyć się degradowania podstawki. Najmniej kłopotu jest z modami na Zew Prypeci.
DODANO.
No i po aktualizacji patcha, radziłbym bez względu czy posiadany save zaskoczy czy nie, zrobić nową grę. Nie jesteś za daleko w grze, wiesz już gdzie co jest i jak to osiągnąć, to szybko powtórzysz. A mieć będziesz pewność, że nie spotka Cię znowu jakaś przykra niespodzianka.
MłodyG - do wersji 1500 potrzebny jest plik NODVD - na zamianę, twardy zapis przed każdą akcją, dialogiem jest podstawą.
Jedyne tzw. szybkie zapisy to miej tylko przy przechodzeniu lokacji i nie szukaj winnych tego a nie innego stanu rzeczy tylko patrz progresywnie czyli jak rozwiązać lub obejść dany problem.
Możesz ale nie musisz się przyzwyczaić, że gra/mod często ma wyloty i tzw. zawieszenia.