Hej,
Ostatnimi czasy widziałem na forum dyskusję na temat wydajności w OP-2. Doszliśmy do wielu wniosków, które chciałbym teraz skompaktować i przedstawić w wygodnym temacie-poradniku żeby każdy nie musiał szukać w głębi forum co udało nam się zdziałać.
Co ma wpływ na FPS (od największego):
- Taktowanie procesora (pierwszych dwóch rdzeni)
- Dostateczna ilość RAM (4GB)
- Ilość przedmiotów w ekwipunku (prawd. błąd projektowy twórców)
- Ilość zadań w PDA
- Ustawienie priorytety procesu na “wysoki” (menadżer zadań)
Pomocy! Nadal mam mało klatek:
- Postaraj się targać jak najmniej przedmiotów ze sobą. Graty schowaj w schowkach
- Podkręć procesor na wyższe taktowanie. Możesz też wyłączyć resztę rdzeni, zostawić tylko dwa i podkręcić je wyżej.
Moja karta to Intel GMA 950/GMA. Kaszanią mi się tekstury w ekwipunku:
- Ta karta ma problemy z większością gier, nie wiem czy da się coś z tym zrobić ale to nie wina gry
- Więc integra. To zależy od “wielkości” pliku ikon. Jeśli ma powyżej 4 mb, który w op-2 ma chyba 8 albo 16 mb. Takie coś będziesz miał w op-2 dokupi dopóty nie zmienisz karty, wiem po sobie. Co do CoC’a to sprawa jest jasna, tam plik ma 1 albo 2 mb i działa poprawnie.
Oczywiście, pamiętamy również o podstawowych rzeczach :
- optymalizacja pliku wymiany. Różne są w tej materii teorie, ale moim zdaniem (apg2312) ustawiamy plik wymiany na sztywno, i przydzielamy 4 do 8 GB miejsca na twardym dysku. Jeśli jako dysk systemowy mamy SSD, to plik wymiany zostawiamy na nim. Posiadając dyski HDD pamiętamy również o regularnej defragmentacji dysku.
-
wyłączamy zbyteczne programy i usługi. Idealnym rozwiązaniem na czas gry jest odłączenie Internetu - wtedy można bez problemu wyłączyć program antywirusowy i zaporę. Oczywiście, wszystkie inne programy : komunikatory, przeglądarki internetowe, programy p2p, w ogóle wszystko, z czego w czasie gry na pewno nie będziemy korzystać zamykamy. To wszystko zżera zasoby systemowe. O optymalizacji i wyłączeniu zbytecznych usług systemowych na necie można znaleźć poradniki do wszystkich systemów, więc też warto to zrobić.
-
aktualizujemy sterowniki wszystkich urządzeń do najnowszej stabilnej wersji. Dotyczy to szczególnie karty graficznej - nie polecam grać na sterownikach w wersji Beta, ani na modyfikowanych paczkach.
-
w razie potrzeby obniżamy ustawienie grafiki - nawet do minimalnych i oświetlenia statycznego.
-
jeśli żadna z powyższych porad nie pomoże, musimy zacząć myśleć o wymianie sprzętu na nowy.