Mamy ciekawy wątek o polecanych serialach ale nie znalazłem wątku o polecanych filmach.
Więc jeśli macie propozycje do tego wątku piszcie.
Ostatnio oglądałem film i POLECAM.
Han Solo: Gwiezdne wojny - historie (2018)
Możecie odetchnąć z ulgą. Młodość kosmicznego awanturnika wygląda dokładnie tak, jak to sobie wyobrażaliście. Pełna jest buńczucznych okrzyków, podwójnych blefów i nadrabiania miną. Zaś film o przygodach nieopierzonego Hana Solo to rozrywka sfastrygowana pod gust wieloletnich fanów gwiezdnowojennej sagi. Zaskakująco dojrzała i niewystarczająco szalona. Nakręcona po bożemu, lecz bez bożej iskry.
Film zaczyna się jak Hitchcock i Godard przykazali. Już w prologu mamy dziewczynę, blaster i dwa pościgi, później zaś napięcie rośnie. Hana (Alden Ehrenreich) poznajemy w momencie, gdy wraz z ukochaną Qi’Rą (Emilia Clarke) próbuje dać nogę z planety Corellia, gdzie zniewolona biedota ledwo zipie pod mafijnym butem. Jako że plan to lista rzeczy, które się nie udają, po paru dramatycznych ucieczkach i kilku wymianach ognia, bohater ma już nowych znajomych i nową misję. Od jej powodzenia nie będzie zależeć los wszechświata, lecz możemy być pewni, że ktoś w galaktyce zbiednieje. Jak Han zdobył swoją broń? Dlaczego zaciągnął się do imperialnej akademii? W ile parseków naprawdę pokonał trasę na Kessel? Wszystko w swoim czasie. Z pierwszej ręki.
Za portalem https://www.filmweb.pl/
Oglądając poprzednio inne produkcje z cyklu Star Wars (oczywiście poza epizodami sagi) miałem mieszane uczucia tym razem
z czystym sumieniem POLECAM !
Upgrade (2018)
Niedaleka przyszłość. Samochody prowadzą się same, lodówki podpowiadają, że mleko się skończyło, a wszechobecne drony - w imię dobra ogółu - monitorują każdy ruch beztroskich obywateli. Niestety nawet najbardziej zaawansowane technologie popełniają czasem błędy, a te bywają tragiczne w skutkach. Gdy auto, w którym znajdują się Grey (Logan Marshall-Green) i jego żona (Melanie Vallejo) wypada z drogi i ląduje w wyjątkowo niebezpiecznej części miasta, sprawy komplikują się bardzo szybko. Główny bohater uchodzi co prawda z życiem, niestety musi bezradnie przyglądać się, jak grupa opryszków morduje jego ukochaną. Sam zaś kończy na wózku inwalidzkim, sparaliżowany od szyi w dół. Pozbawiony jakiejkolwiek nadziei i chęci do życia Grey dostaje jednak jeszcze jedną szansę, wszczepiony podskórnie chip o nazwie Stem przywraca mu władzę nad swoim ciałem i pozwala stanąć na własne nogi - dosłownie i w przenośni.
Za portalem https://www.filmweb.pl/
Na prawdę dobre kino.
Bez upasionych gwiazd, z niedużym budżetem. Niby nic nowego ale nie był to stracony czas.
POLECAM.