Miałem tego tematu nie poruszać, bo prawda jest taka, że jakby do niego nie podejść, to za każdym razem prowadzi do zbędnej (moim zdaniem) dyskusji o niczym i dodatkowo kosztuje dużo czasu, ale skoro Sierioża postanowił pójść na całość i ponownie spróbować pogrążyć nasze forum perfidnie kłamiąc i po raz kolejny tamta strona wybiela się i udaje jedyną poszkodowaną, to nie mam innego wyjścia. Może dzięki temu dostanę kolejny order z ziemniaka, bo dla niewtajemniczonych Sierioża na swoim serwerze umieścił taką oto wiadomość:
Zacznę od tego i przy okazji podkreślę, że zależy mi na wskazaniu kłamstw i pomówień, jakie stosuje Sierioża wobec mojej osoby oraz całego forum. Postaram się maksymalnie skrócić tę wypowiedź, a więc zacznijmy od najważniejszej kwestii, mianowicie kanału StalkerWorld oraz usuniętych filmów dzięki moim zgłoszeniom. Ciężko mi oszacować ile dokładnie YouTube postanowił rzeczywiście filmów zdjąć, ale zakładam, że z 5-6? Na oko. Teraz powinno wszystkich zainteresować, dlaczego to zrobiłem?
Nie z żadnej zawiści, a za wykorzystywanie swojego kanału, również serwera do ciągłej próby szkodzenia naszej stronie i szkalowania naszych użytkowników. Nieustannie i praktycznie na każdym materiale padały docinki i o ile na zmieszanie z błotem spolszczeń naszych tłumaczy można przymknąć oko, to nie raz przekraczane były granice, a to nie wspominając o wyśmiewaniu wizerunku i przerabianiu zdjęć użytkowników, co jest zwyczajnie chore. Kilka przykładów:
W takim wypadku nie miałem innego wyjścia jak zareagować, tego nie można było ignorować wiecznie. Opisanie problemu supportowi YouTube nie przyniosło żadnych rezultatów, więc stwierdziłem, że załatwię to inaczej. Sierioża stracił jeden film, a na kolejnym jego materiałach pojawiły się następne docinki i jeszcze częstsze wbijanie przysłowiowej szpilki. W takim razie zgłosiłem dwa kolejne filmy i powtórka z rozrywki - brak wyciągnięcia wniosków autora usuniętych treści. Można powiedzieć wet za wet. Dałoby się tego uniknąć, gdybyś Sieriożo nie wykorzystywał swojego kanału do oczerniania nas, bo my nawet nie mogliśmy się na dobrą sprawę obronić. W moim odczuciu straciłeś filmy w pewnej mierze na własne życzenie. Za moją próbę powstrzymania jednej osoby (przyznam, że cwaniackim sposobem) przepraszam wiernych widzów kanału SW oraz zwyczajne osoby, które interesują się Stalkerem. Tylko i wyłącznie ich.
W swojej wiadomości Sierioża stwierdził, że próbuję szkodzić CZ/SW na inne sposoby. To nie jest prawda. Na jego serwerze zostałem zbanowany w dniu, gdy został on założony. Wiem, że od czasu do czasu ktoś wypisuje na jego serwerze jakieś głupoty, ale to nie moja sprawa. Tak samo jak padły oskarżenia w sprawie włamania na stronę CZ. Mam często kłopoty z rozwiązaniem prostych problemów związanych z błędami, które występują podczas gry w modyfikacje do Stalkera, więc z czym do ludzi. Nawet gdybym chciał, to bym nie potrafił. Tak naprawdę cały obraz, jaki mają na mój temat, to są ich domysły i uważam, że Sierioża to wie, ale skoro można przy okazji mnie oczernić, to grzechem byłoby nie skorzystać, prawda? O rzekomym podszywaniu się pode mnie też wiem i to jest jakiś absurd, że internetowym trollom lub (to już są moje domysły) osobom z CZ się chce w taki sposób postępować.
Chciałbym jeszcze raz zaznaczyć - moim celem nie jest szkodzenie SW/CZ. Niech SW na YouTube odniesie sukces, a CZ prosperuje - nie boli mnie to, że w internecie jest inna strona niżeli ST, która skupia się wokół Stalkera. Ja mam jedynie żal o to, że wyzywani są od najgorszych użytkownicy ST. Pobierane są ich zdjęcia i tworzone są z nich memy. Uważacie, że to, co wypisujecie nie ma dużego znaczenia, bo to śmieszkowanie w zamkniętym gronie, ale postronni mają dostęp do tej rzekomo zamkniętej treści i większość tych rzeczy dociera do nas od osób trzecich. Są jakieś granice. Chciałbym także zauważyć, że na ST nigdy CZ/SW nie było otwarcie szkalowane. To właśnie wykorzystywanie kanału na YT do szkodzenia nam oraz notoryczne obrażanie (delikatnie mówiąc) zmusiły mnie do podjęcia kroków, które to zakończą, a więc zgłoszenie materiałów SW.
Ostatnia kwestia, dot. spolszczeń. Sieriożo, NIE dostałeś zgody od wszystkich autorów tłumaczeń na ich publikację. Złapałem Cię za rękę na kłamstwie i mało tego (pisałem o tym w naszym ), chciałeś podstępem uzyskać pozwolenia na ich publikację wykorzystując manipulacje. Próby skontaktowania się i rozwiązania sprawy pokojowo MIAŁY MIEJSCE, ale na forum nie było odpowiedzi, a z serwera CZ funkcyjni użytkownicy forum byli banowani. Tak czy siak, stało się i czasu nie cofniemy.
Podsumowując, relacje ST/CZ nigdy już raczej nie ulegną diametralnej poprawie, ale możemy i wręcz powinniśmy zrobić wszystko, aby zakończyć ten konflikt. Proszę tylko o jedno - nie wykorzystuj Sieriożo swojego kanału na YT do tego, aby nam zaszkodzić oraz nie zezwalaj na wyzywanie/poniżanie i naśmiewanie się z użytkowników ST na swoim serwerze Dsc.
Spodziewanym następstwem tej wiadomości jest jej olanie i standardowo wyśmianie. Jakiekolwiek dalsze tyrady, oświadczenia, licytacja na argumenty raczej nie mają sensu, bo każdy forsuje swoją wersję i stosuje inną proporcję co do strat. Tą drogą sytuacja się nie zmieni. Dlatego proszę o wzięcie pod uwagę DOBRA CAŁEJ SPOŁECZNOŚCI (ponoć wam również na nim zależy). Sensownym wyjściem byłoby, aby każdy robił swoje i nie wadził drugim W ŻADEN SPOSÓB.
Jednocześnie, jeżeli któryś użytkownik/użytkownicy forum brał/brali udział w potajemnych akcjach odwetowych, proszony jest przez Administrację o zaprzestanie.
Niniejszy temat jest zamknięty, ponieważ naszym zdaniem dalsza dyskusja jest najzwyczajniej w świecie zbędna i jak zazwyczaj w takich sytuacjach bywa - może jedynie przynieść za sobą większą ilość niepotrzebnej wymiany zdań w i tak już bardzo napiętej sytuacji.
To ostatnie zdanie administracji forum StalkerTeam w tej sprawie.