Propozycje nowych ikon działów

Przyszedł czas na poruszenie kwestii jednego z planów do zrealizowania - graficzne ujednolicenie ikon na stronie głównej.

Nie chodzi bynajmniej o to, że obecne wyglądają źle, (jeśli dobrze kojarzę) odwalił kawał dobrej roboty, ale trzeba przy tym zauważyć, że ogół ikon odbiega od siebie wyglądem - są zarazem minimalistyczne symbole, jak i szczegółowe obrazki z napisami - tutaj problem, ich treści przez rozmiar ikon zupełnie nie widać.
Stąd pojawił się pomysł na stworzenie nowych ikon w jednym stylu graficznym, a w związku z powyższym powinny mieć formę prostych, czytelnych symboli. Jako że forma to nie wszystko, przydadzą się propozycje od Was, co owe ikony powinny przedstawiać. Chodzi o wszystkie podfora widoczne na stronie głównej.

Kilka moich wstępnych i szybkich pomysłów:

Spoiler

konceptikony1.jpg.81ca45254cba3ccbb64f662379f1407a.jpg  konceptikony2.jpg.7a039490f403658ed35f08788fd66fba.jpg  konceptikony3.jpg.8ea4347a0e54779ae99c8440428fa4f8.jpg

Dodam, że na stalkerportaal.ru mają bardzo fajnie obmyślone ikony dla kategorii, proste i ciekawe, właśnie o coś podobnego chodzi.

ale chcesz tworzyć ikony od podstaw czy wykorzystać coś co znajdziemy w necie i zaadaptować?

W założeniu chcę zrobić je ręcznie, żeby były jak najbardziej spójne, ale też nie zaszkodzi minimalnie podeprzeć się gotowcami.

To do tego:
konceptikony1.jpg.81ca45254cba3ccbb64f662379f1407a.jpg

Ja mam pomysł taki:

image.png.c53de94abe2d995f69ca08ff2361a1b3.png (Jako przykład wezmę ikonę z Dead Sky). 

Można by zrobić taką podobną jak ja wrzuciłem, tylko że np. Cień Czarnobyla by miał odcień taki żółto-pomarańczowy, Czyste Niebo taki jasny niebieski z trochę ciemniejszym, a do ZP…hm..Tutaj niestety nie mam za bardzo pomysłu : 

1 polubienie

Ja myślałem o takich okrągłych ikonach z logo wszystkich frakcji, jakby było mało to i z tymi wyciętymi z gier, czy może jakimiś znanymi z modów. Kwestia czy kolorowe, czy czarnobiałe czy może jakieś inne.

1 polubienie

Nie podobają mi się takie sztampowo ujednolicone ikony, różniące się tylko kolorystyką. Dla każdego działu powinien to być znak, który już  na pierwszy rzut oka podpowiada o jego zawartości. To samo poddziałami. Grafikiem nie jestem, więc przykładów nie będę pokazywał.

A przy okazji zmian, to mam dla takie coś. Sporo czasu temu rozmawiałem z o przypisywaniu z automatu ikon dla forumowiczów, którzy sami przy tworzeniu profilu tego nie zrobili. Wtedy z automatu dostawali pierwszą literę ksywki. Teraz są to białe plamy. A rozmowa była o przypisywaniu twarzy enpeców z gier lub modów. Pomijając oczywiście tych najważniejszych jak Striełok, Sidor, Sacharow itp. Wg mnie, wrzucenie forumowiczowi facjaty jakiegoś zombi, byłoby mocną zachętą do wstawienia swojego. Niekoniecznie musi to być aż zombi, ale dla całego alfabetu i tak będzie potrzeba conajmniej 24 buziek.

Ja ogólnie uważam, że fajny pomysł z zmianą ikonków, niektóre obecnie i tak są fajne, ale mimo jednak nie do końca. Mnie najbardziej przeszkadza to, że niektóre ikony są albo okrągłe albo kwadratowe
image.png.856dd8bc17a0b40c06ca7b7f3efff4cb.png

Nie za bardzo to po prostu pasuje. 

A jakie mają być?

Ikony w założeniu powinny być proste w stylu. Na razie są wymieszane, ale można je uporządkować wg. kształtu. Dla działu jeden, dla poddziału drugi, a dla jeszcze głębszych trzeci, czy czwarty. Oprócz koła i kwadratu pozostaje jeszcze poziomy prostokąt, sześcian foremny i sześcian spłaszczony.

Tzn. Mi chodziło o to że nie za bardzo są ze sobą spójne. Ja się do tego przyzwyczaiłem już i tak, ale tak tylko mówię jakbym miał pisać co mi się nie podoba w obecnych ikonach.

Mi natomiast bardziej się podoba pomysł z ujednoliceniem ikon, tak jak ma to miejsce na stalkerportaal.ru lub nawet ap-pro. Wygląda to estetycznie. 

11 godzin temu, kondotier napisał:

Dla każdego działu powinien to być znak, który już  na pierwszy rzut oka podpowiada o jego zawartości.

Głównie po to został założony ten temat, na propozycje takich znaków , bez niepotrzebnego dyskutowania. Jednemu ujednolicenie się nie spodoba, inny (nie pamiętam już kto) używał określenia “jarmark” na status quo.
Jeśli to finalnie wyjdzie wizualnie kiepsko, to nie widzę problemu z przywróceniem starych ikon lub dalszym opracowywaniem
Ewentualnie przed zmianą zrobię wizualizację jak by to miało wyglądać.

A przy okazji zmian, to mam dla takie coś. Sporo czasu temu rozmawiałem z o przypisywaniu z automatu ikon dla forumowiczów, którzy sami przy tworzeniu profilu tego nie zrobili. Wtedy z automatu dostawali pierwszą literę ksywki. Teraz są to białe plamy. A rozmowa była o przypisywaniu twarzy enpeców z gier lub modów. Pomijając oczywiście tych najważniejszych jak Striełok, Sidor, Sacharow itp. Wg mnie, wrzucenie forumowiczowi facjaty jakiegoś zombi, byłoby mocną zachętą do wstawienia swojego. Niekoniecznie musi to być aż zombi, ale dla całego alfabetu i tak będzie potrzeba conajmniej 24 buziek.

To również jest w planach, w swoim czasie będzie można to omówić

Poczekam trochę na ogólne pomysły, może być krótko, od myślników. Później najwyżej będę pytać o konkretne działy.
Nie musi to też być coś zupełnie nowego, jeśli jakiś symbol pasuje, ale to trzeba przekazać.
Z kolorami bez szaleństw poza takimi przypadkami jak części trylogii, tutaj najlepiej dać 3 przewodnie odcienie w nienasyconych kolorach, żeby można było szybko odróżnić.
Można też zastanowić się które działy powinny zwracać największą uwagę i te lekko pokolorować.
Jak mówiłam, czekam na propozycje

1 polubienie

Co do tych buziek - to ja mogę nazbierać sporą ilość, to jeżeli by ten pomysł pasował, to mogę podesłać wszystko co tylko mogłem znaleźć.

Ale, to jest temat o propozycjach dotyczący ikonek, dlatego teraz dalsze moje godonie

45 minut temu, Meta napisał:

Nie musi to też być coś zupełnie nowego, jeśli jakiś symbol pasuje, ale to trzeba przekazać.

Prosto, minimalistycznie, ale konkretnie. Czyli to co niżej wysłałem (ikonki z Metro Exodus)

image.png.5877c14c21b59842887b5cd2d7183c96.png
(Oczywiście w środku znajdowałoby się coś co odpowiada pod temat)

Szkoła Moddingu:

• Koło zębate
  • Narzędzia
  • Części od broni 

Zakątek tłumacza:

• Kawałek strony/papieru
  • Długopis
  • Książka
  • PDA z jakimś mini napisem

Nowości ze świata modów:

• Ikona globu
  • Celownik

Na razie to tyle co mogłem wymyśleć, jak mi coś wpadnie do łba, to napiszę po prostu. Wysłałem tak teraz, to może tobie by jakiś pomysł wpadł albo ewentualnie mogłabyś się wzorować na tych ikonkach wyżej.

2 polubienia

Pomysł z ujednoliceniem jest OK, jeśli się pojawią nowe ikony to ważne żeby nie były animowane, bo teraz niektóre są. Raz, że im mniejszy ich rozmiar tym lepiej, dwa, zrobienie tylko niektórych ikon jako animowanych a reszty nie to w sumie nieco dziwny pomysł. Nie to żeby mi się obecne ikony nie podobały czy coś, są spoko, mówię co myślę 

Co do ‘prostych’ ikon można by wykorzystać nawet zwyłke wektory i nadać im barwy. Chodzi mi o coś takiego jak te poniżej na szybko zrobione w PS, coś w ten deseń, że się tak wyrażę.  Ale kwestie grafiki zostawiam wam :wink:

v1kopia.png.439338da1e95b3e301b858be3e5ac69d.png 1885249154v2kopia.png.c548b57b9545075946f2b137253d261e.png

4 polubienia

Nic nowego się nie pojawiło, to lecę z moimi koncepcjami, które dalej można omówić, zakwestionować itd., bo miejscami podawałam pierwsze, co przyszło do głowy Było trochę pisania, mam nadzieję, że nie wkradły się błędy. Te bardziej pewne pomysły są w takim kolorze.
Dziękuję przy tym za podesłanie swojej listy pomysłów co do większości podforów, to był dobry punkt zaczepienia.

Lista:

Spoiler

Bazowy kolor ikon taki jak kolor nazw podforów, czyli nieznacznie przygaszona biel (#ededed) lub ciemniejszy (#bfbfbf lub maks. #adadad). Ikony wpisane w koła/zaokrąglone kwadraty o kolorze minimalnie ciemniejszym od tła - do tego trzeba będzie nieco powiększyć ogólną wielkość ikon.

Sterownia:

• sylwetka Monolitu z numerem na środku.

ABC Początkującego Stalkera:

• O modach - strzałka/drogowskaz LUB kompas, LUB oko;
  • Poradnik początkującego stalkera - symbol taki jak obecnie, lecz wizualnie uproszczony.

Nowości na forum:

• Nowe mody - celownik LUB uproszczona tarcza strzelecka;
  • Nowości ze Świata Modów - symbol globu z okiem na środku LUB gazeta.

Mody przetłumaczone na język polski:
Tutaj dygresja - jest jedna zagwozdka dotycząca ułożenia tego działu, dyskutowaliśmy już o tym z kilkukrotnie. Mianowicie (w mojej opinii) te wyciągnięte na wierzch klasyki/popularne mody są nieco sprzeczne z pomysłem na przejrzystą stronę główną i pasowałoby dać podział na części trylogii, ale z drugiej strony te mody zapewne zostały wyróżnione z powodu częstego odwiedzania ich tematów. Osobiście mam tu dylemat, więc chyba najlepiej będzie to zostawić.
W takim razie ikony:

• Wyróżnione mody/serie modów - skróty/inicjały w minimalnie odmiennym kolorze od domyślnego, tam, gdzie to możliwe bazujące na logo LUB można obmyślić symbol dla każdego moda/serii;
  • Inne mody w języku polskim - ikony takie jak w “Podstawowe wersje gry” w obecnym lub podobnym ułożeniu LUB użycie motywu z kołem zębatym.

Solucje do modów:

• Solucje tekstowe - jak na koncepcji podanej w pierwszym poście, instrukcja z literą “i” LUB plik dokumentów z literą “i”;
  • Wideoporadniki - sylwetka kamery z literą “i” LUB kaseta VHS z literą “i”.

Podstawowe wersje gry:

• Trylogia - uproszczony znak radiacji; ikony głębiej w tych podforach w takich samych barwach jak dla danej części:

• Aktualności - symbol taki jak dla “Nowości ze Świata Modów” LUB megafon jak przy ogłoszeniach;
    • Misje - tarcza ze strzałą LUB lista z widocznymi polami do odfajkowania;
    • Poradniki - symbol jak dla poradników fabularnych;
    • Problemy - robak.
  • S.T.A.L.K.E.R. 2 - kształt ten sam, ujednolicony kolor/faktura.

Nieprzetłumaczone modyfikacje:

• Wszystkie platformy - jak podane w pierwszym poście, znak radiacji z działu podstawek + motyw zębatki.

Bar 100 Radów:

• Hyde Park - w nawiązaniu do obecnego gifu - ognisko;

• W klimatach Zony - grafiki, kalendarze etc. - aparat LUB standardowy symbol obrazka (góry i słonko);

• Multimedia - symbol play/radiacji wewnątrz klatki filmowej LUB symbol podobny do obecnego;

• Rozrywka - zegar LUB puzzle;

• Gry na PC i konsole - joystick;
    • Gry na telefon - telefon, ew. dodatkowy symbol na ekranie;
    • Filmy - projektor LUB klaps filmowy;
    • Muzyka - nuta LUB gramofon, LUB kaseta;
    • Książki - bez wydziwiania, stos książek LUB jedna duża kniga.
  • Czarnobyl i Okolice - sylwetka elektrowni;

• Prypeć - monument “Prypeć 1970” LUB diabelski młyn;
    • Wieści z Zony - sylwetka Zony z mapy LUB coś z tej koncepcji.
  • Twórczość Stalkerów - paleta z pędzlem LUB gitara;

• Opowiadania bez cenzury - pióro wieczne;
    • Wiersze stalkerów - pióro z atramentem;
    • Multimedia - jeden z wariantów podanych dla ogólnych Multimediów.
  • Mój komputer - jak obecne, ale uproszczony wizualnie;

• PDA - wizerunek PDA z gry, uproszczony wizualnie;

• Problemy - tu raczej nie chodzi o problemy w stylu wylotów, więc zamiast robaka może jakiś znak z wykrzyknikiem;
    • Propozycje - żarówka;
    • Ogłoszenia - megafon.
  • Bazar Sidorowicza - symbol $ z 2 strzałkami o przeciwnych zwrotach;

• Poradniki i Tutoriale:
    Właściwie w tym podforum panuje wielki miszmasz i można pomyśleć nad redystrybucją jego zawartości - technikalia do działu moddingu, pytania/problemy/materiały/tłumaczenie przenieść do odpowiednich kategorii, a do “cziterki” ewentualnie zrobić gdzieś nowe podforum (o ile nie dotyczy konkretnych części, tylko przypadków w całej trylogii/modach).

• Wydarzenia w klimatach postapo - kalendarz;

• Konkurs - obecny symbol;

• Kontakt z administracją - jak obecnie, uścisk dłoni, ale uproszczony wizualnie.

Początki i historia gry S.T.A.L.K.E.R

• Buildy - młot LUB częściowo ułożona ceglana ściana LUB połączenie obu;
  • Archiwalne materiały - uproszczenie obecnego znaku/coś w stylu wehikułu czasu;
  • S.T.A.L.K.E.R. 2 (2011) - obecny symbol.

Szkoła Moddingu:

• Wszystko o X-Ray’u - uproszczone logo LUB symbol silnika;
  • Materiały do tworzenia modyfikacji - wózek z pudłami;
  • Narzędzia dla moddera - skrzynka z narzędziami;
  • Tutoriale i Poradniki Ogólne - symbol z poradników fabularnych LUB klucz + zębatka;
  • Dyskusja Ogólna - znak radiacji w dymku dialogowym;
  • Niezakończone modyfikacje - przekreślenie + klepsydra.

Zakątek Tłumacza:

• Zgłoszenie Spolszczenia - dymek dialogowy z wykrzyknikiem;
  • Dyskusja Ogólna - znak radiacji w dymku dialogowym;
  • Błędy w Spolszczeniach - lupa + wykrzyknik LUB lornetka;
  • Poradnik Tłumacza - obecny symbol.

Postapokalipsa:

• Metro - “M” z logo LUB maska przeciwgazowa z ikony z gry, LUB logo Sparty;
  • Fallout - obecny symbol w jednolitym kolorze;
  • Inne gry postapo - uproszczony symbol grzyba atomowego;
  • S.T.A.L.K.E.R. ONLINE - logo jak na obecnej ikonie, bez tła.

Gothic:

• Modyfikacje do serii Gothic - obecny symbol.

Other language/Другие языки (przy okazji - pierwszy człon trzeba by zmienić na "Other languages " ) :

• obecne ikony z ujednoliconym rozmiarem.

Składowisko:

• Archiwum - zamknięte pudełko LUB pudełko wypełnione dokumentami.

Pozostałe:

• Pobieralnie/wstawki - standardowy symbol pobierania (strzałka w dół) LUB połączenie znaku radiacji i strzałki w dół;
  • Tematy o nazwach “Dyskusja ogólna” - znak radiacji w dymku dialogowym;
  • Problemy - symbol robaka;
  • Poradniki - dziedzicznie - symbol z poradników fabularnych;
  • Addony/dodatki - 2 połączone puzzle.

Do obmyślenia część ikon dla tych podforów umieszczonych “głębiej”.

Wracając jeszcze do Twojej opinii , bo nie chcę bynajmniej jej olewać - czy masz jakiś inny pomysł na wygląd tych symboli (taki aby ikony były spójne i przejrzyste)? Jeżeli czas pozwoli, to zrobię drugi wariant.
Miałam taki inny, dodatkowy pomysł na wygląd - w stylu wytłoczenia w metalu lub złuszczonej farby/z dodanymi otarciami/uszkodzeniami - z zachowaniem kształtów tych “sterylnych” symboli, ale pytanie, czy takie wizualne urozmaicenie będzie widoczne, nawet jeśli odrobinę powiększyć ikony (a jest to w zamiarze).

EDIT. Jeszcze małe post scriptum, bo jest to powiązana kwestia. Był już jakiś czas temu poruszony temat dodania nowego działu o charakterze encyklopedycznym. Mnie bardzo podoba się pomysł utworzenia bazy wiedzy, wiele ciekawych materiałów po rosyjsku tylko czeka na przetłumaczenie. Bez sensu byłoby jednak ślepo kopiować z rosyjskiej wiki, lepiej korzystać z większej ilości źródeł i wyciągać najważniejsze rzeczy - samą esencję. Umieścić by to można w dziale “Początki i historia gry S.T.A.L.K.E.R”, nazwać np. “Kompendium wiedzy” czy coś podobnego, a na ikonę pasowałaby książka lub mózg. Umieścić tam można wszelkie tematy informacyjne, ciekawostki, artykuły takie jak robił o transporcie, może do tego temat poświęcony Vandeleyowi, bo jego kanał obejmuje więcej niż tylko buildy
Jako główne źródło mamy Zone Chronicles, z którymi też Vandeley współpracuje, więc to by się łączyło, no i jest też z nimi związana taka strona, a dalszy research już zależnie od tematu.

2 polubienia

Ja od siebie dodam, że podoba mi się zmiana ikon, bo dzięki temu forum będzie już na pierwszy rzut oka sprawiało wrażenie zadbanego. Nie twierdzę, że aktualne ikonki w jakiś sposób rujnują estetykę, ale po zmianach nikt nam nie zarzuci, że na ST ''panuje odpust", bo niektórym właśnie tak kojarzą się aktualne ikony i nie można mieć do nich o to żalu. Zresztą, to też kwestia gustu. 

Jeżeli chodzi o listę, jaką sporządziła . Przy pomyśle na ikonkę, która mi się podoba zostawię po prostu +

Spoiler
  • Sterownia: 
    Jak najbardziej. Chociaż myślałem też nad wykorzystaniem logo Monolitu z tej naszywki He52ccc6caa184e11a4d078fc83cd65a68.jpg.40e587275c7a98ccd2cf406b7aa67060.jpg. Po prostu samej głowy z okiem. Kojarzy mi się z użytkownikami, którzy mają dostęp do tego zamkniętego działu. 

• ABC Początkującego Stalkera:
    O modach - drogowskaz. Czasami wśród nowych modów znajdują się naprawdę ciekawe produkcje i warto, aby wskazać użytkownikom do nich ''drogę". 
    Poradnik początkującego stalkera+

• Mody przetłumaczone na język polski:
    Trzymanie niektórych modów na głównej nie jest złe, bo ludzie są leniwi z natury, a więc nie chce im się zaglądać do działów, które trzeba otworzyć, aby poznać ich zawartość. Dlatego niewielkim kosztem utraty przejrzystości byłbym skłonny zostawić, to jak jest. Natomiast przydałoby się zrobić to, o czym wspominałem - zamienić jakieś klasyki. Załóżmy Lost World wrzucić do modów spolszczonych Cienia Czarnobyla, a na jego miejsce dać coś lepszego. Podobnie w przypadku Priboi Story. Ten mod ma już przeszło 10 lat, a więc siłą rzeczy znajdzie się coś zdecydowanie lepszego do zaprezentowania na głównej stronie forum. 
    Wyróżnione mody/serie modów - byłbym za inicjałami. Wydaje mi się, że z symbolem będzie więcej roboty. 
    Inne mody w języku polskim - motyw z kołem zębatym. Nie wiem jak wam, ale mi już się przejadły te znaczki radioaktywności. 

• Poradniki fabularne do modów:
    Poradniki - + (plik dokumentów z literą “i”).

• Podstawowe wersje gry:
    Trylogia  -  +
    Aktualności - megafon jak przy ogłoszeniach.
    Misje - lista z widocznymi polami do odfajkowania.
    Poradniki - +
    Problemy - +
    S.T.A.L.K.E.R. 2 - +

• Nieprzetłumaczone modyfikacje:
    Wszystkie platformy - +

• Bar 100 Radów:
    Hyde Park  - +
    W klimatach Zony  - grafiki, kalendarze etc. - aparat.
    Multimedia  - symbol play/radiacji wewnątrz klatki filmowej.
    Rozrywka  - puzzle.
    Gry na PC i konsole+
    Gry na telefon+
    Filmy - klaps filmowy.
    Muzyka - gramofon.
    Książki - stos książek.
    Czarnobyl i Okolice  - +
    Prypeć - monument “Prypeć 1970”.
    Wieści z Zony - sylwetka Zony z mapy.
    Twórczość Stalkerów  - gitara.
    Opowiadania bez cenzury - +
    Wiersze stalkerów - +
    Multimedia - symbol podobny do obcego
    Mój komputer  -  +

• PDA:   +
    Problemy -  znak z wykrzyknikiem.
    Propozycje - +
    Ogłoszenia - +

• Bazar Sidorowicza - +

• Poradniki i Tutoriale - (zajmiemy się tym problemem). 
    Wydarzenia w klimatach postapo / Konkurs / Kontakt z administracja - +

• Początki i historia gry S.T.A.L.K.E.R
    Buildy  - częściowo ułożona ceglana ściana.
    Archiwalne materiały  - coś w stylu wehikułu czasu.
    S.T.A.L.K.E.R. 2 (2011) - +

• Szkoła Moddingu:
    Wszystko o X-Ray’u  - uproszczone logo.
    Materiały do tworzenia modyfikacji  - +
    Narzędzia dla moddera  - +
    Tutoriale i Poradniki Ogólne  - klucz + zębatka.
    Dyskusja Ogólna  -  +
    Niezakończone modyfikacje  - +

• Zakątek Tłumacza:
    Zgłoszenie Spolszczenia  -  +
    Dyskusja Ogólna  - znak radiacji w dymku dialogowym;
    Błędy w Spolszczeniach  - lupa + wykrzyknik
    Poradnik Tłumacza  -  +

• Postapokalipsa:
    Metro  - “M”
    Fallout  - +
    Inne gry postapo  -  +
    S.T.A.L.K.E.R. ONLINE  - + (aczkolwiek ten dział powoli umiera i zastanawiam się, czy warto go trzymać). 

• Gothic - +

• Other language/Другие языки - +  (od razu dodam to “s”). 

• Składowisko:
    Archiwum  - pudełko wypełnione dokumentami.
    Pozostałe:

• Pobieralnie/wstawki  - standardowy symbol pobierania (strzałka w dół) 

• Tematy o nazwach “Dyskusja ogólna”  - +

• Problemy  -  +

• Poradniki +

• Addony/dodatki  -  +

Jeżeli chodzi o naszą własną encyklopedię z uniwersum Stalkera, to jak najbardziej jestem za. Tych tematów nie ma zbyt dużo, ale pomalutku ich przybywa. Moim zdaniem powinny zostać zgromadzone w jednym miejscu, a więc dziale, który znajdowałby się w “Początki i historia gry S.T.A.L.K.E.R”.

Hmm. Brzmi ciekawie. Co konkretnie znajdowało by się w encyklopedii? Mutanty, lokacje, postacie? Takie coś a’la wiki Stalkera? Bo jeśli tak to zajmie masę czasu. Jako ze robiłem wiki Stalkera przez ponad 2 lata jako Biurokrata (czyli admin calej wiki) to wiem coś o tym To byłby ogrom pracy.

Nie mam zdolności graficznych, a zrobienie przykładów tego wymaga. Pod pojęciem “spójne”, rozumiem odzwierciedlenie treści działu. A “przejrzyste”, to znaczy jak najprostsze w rysunku, łatwe do zapamiętania.

Tak jak mówisz, pełna encyklopedia to by był ogrom pracy, a nas jest za mało. Bardziej chodzi o miejsce, gdzie można wrzucać wszystko o charakterze informacyjnym, a nie tylko rozrywkowym, w tym może nawet tematy z ciekawostkami, ale że jest dużo roboty w innych kwestiach, to to wszystko na luzie i bez żadnej presji. lubi czasem napisać fajny artykuł, nie raz znajdował różne ciekawostki, mnie też coś często zainteresuje, np. artykuły dot. historii tworzenia gry (tylko na razie jestem zawalona innymi rzeczami), to przez parę lat powinno się nazbierać. Razem z archiwalnymi materiałami to będzie bardzo fajna baza.
No i skoro o archiwalnych materiałach mowa, to stamtąd można sporo rzeczy przenieść do takiego nowego działu, wtedy nowy dział miałby charakter opisowy, a w materiałach tak jak nazwa wskazuje - wszelkie archiwa-przecieki, konecpty, dokumenty projektowe, wywiady, artykuły prasowe itp.

A dalej na marginesie - mam też już plany na dodatkowe “ogarnięcie” i uzupełnienia działu z buildami i archiwalnymi materiałami. To podesłane wczoraj            archiwum, które poświęcono Gothicowi, wygląda cudownie pod względem zawartości, dokumenty, koncepty, wywiady, artykuły z prasy. Jeśli chodzi o Stalkera, to mam już w zbiorze trochę takich rzeczy, zwłaszcza artykuły z prasy, zarówno polskiej, jak i obcojęzycznej. Tylko najpierw to trzeba poukładać, miejscami obrobić graficznie, przetłumaczyć, zredagować itd. Ta kwestia musi poczekać, bo jeśli będę w dalszym ciągu robić 10 rzeczy naraz, to finalnie pewnie nic nie będzie dokończone, chociaż chęci i planów jest mnóstwo : P

Przez “spójne” chodzi również o to, żeby ikony wizualnie nie odstawały od siebie, czyli żeby wszystkie miały ten sam styl i wyglądały jak z jednej i tej samej strony, bez miszmaszu. A co do “przejrzyste”, to zgadza się, znaki muszą być proste, żeby od razu było widać, co przedstawiają.
Stąd ten minimalizm i wektorowy “sterylny” styl jak dla mnie pasuje, bo przez to, że ikony są w małych rozmiarach, to w tym przypadku wszelkie graficzne urozmaicenia mogłyby ująć czytelności.
Może kiedy już zrobię ikony wedle planu i wizualizację na zrzutach, to będziesz mógł jakoś się odnieść, bo nic innego nie zdziałam, jeśli nie wiem, w czym dokładnie jest problem i jak to powinno wyglądać Twoim zdaniem

1 polubienie

Ok, czaję o co chodzi. Brzmi fajnie :slightly_smiling_face: