Przelew na GOG-u, gdyby mi ktoś wyjaśnił OCB.

Witam

To jest mój pierwszy zakup za “żywą gotówkę” na GOG-u, ogólnie w pewnym momencie nie wiem “co dalej/czy to już wszystko”. Chce kupić: Fallout 4: Game of the Year Edition, więc klikam kup, idę do kasy, wybieram: Przelew24(chce to zrobić staromodnie, czyli blankiet i do kiosku ruchu opłacić) następnie klikam kup i zapłać. Przekierowuje mnie na nową stronę gdzie mam w oknie do wyboru: przelew online i tradycyjny oraz blik. W nowym oknie na samym dole klikam: przelew tradycyjny. 

Finalnie w oknie pojawiają się dane do przelewu: dane odbiorcy, tytuł przelewu, kwota i do wyboru kilka rachunków(więc wybieram pierwszy z góry)  klikam na ikonę drukarki i pobiera się przelew z tymi danymi. 

Po wydrukowaniu z tym blankietem lecę zrobić przelew, ALE tam nie ma żadnego info kto robi ten przelew, więc jak oni będą wiedzieć na czyje konto/emaila wysłać klucz czy co tam się dostaje? Tak ma być że nie ma na blankiecie moich danych, to ma sens bo na gog-u nie masz podanych danych osobowych/adresu tylko emeila. 

Jak by mi ktoś rozjaśnił że tak ma być, czy czegoś brakuje lub robię coś źle?! 

THX.

Screny w załączniku, bo mogę to opisywać i nikt nie zrozumie(czytam to co napisałem i sam bym pewnie nie zrozumiał bez pokazania). 

gog.jpg.d7e9561227766848b8e5a0fe4e4354ec.jpg

gogp.jpg.540643019dab8b0253923ba110f80d2f.jpg

no ale na blankiecie masz dane zleceniodawcy to chyba tam masz wpisać. Nie wiem swój nick z goga czy coś.

A nie lepiej kupić w sklepie paysafecard za 50 i załatwić to szybko na kompie. Kase z tego paysafecard wykorzystasz później albo może akurat styknie ci na coś jeszcze.

Ja jak coś pierwszy raz kupowałem to brałem paysafecard jak nie chciałem z konta czy kartą płacić.

36 minut temu, MOS napisał(a):

wybieram: Przelew24(chce to zrobić staromodnie, czyli blankiet i do kiosku ruchu opłacić

Hmmm…tak z ciekawości się zapytam - warto sobie tak życie komplikować ?? Po to ktoś mądry wymyślił przelewy, płatność kartą, blika i jeszcze kilka innych sposobów płatności elektronicznych, żeby uprościć sobie i innym życie.

Chyba dobrze, że ani GOG,. ani Bethesda nie mają okienka kasowego, bo byś pojechał, stanął w kolejce i zapłacił gotówką

1 polubienie

Zazwyczaj jest tak że dla każdej operacji jest nowy numer konta i stąd wiedzą dla kogo przelew.

Że numer jest długie i zakładając że część którą mogą zmieniać to tylko 9 cyfr (taki strzał, może jest więcej trzeba by sprawdzić szczegóły IBANu żeby dokładnie powiedzieć) to daje aż 387420489 unikalnych numerów.

Tako samo jest z rachunkami za inne rzeczy. Tytułu nie mają większego znaczenia do póki numer konta jest OK.