Witam
Jako, że nie znalazłem na forum rozwiązania trapiącego mnie problemu wylotów solianki przy wejściu na lokację, chciałem podzielić się swoim doświadczeniem i rozwiązaniem problemu.
Wylot okraszony jest komunikatem:
***FATAL***: Too many lmap-textures (limit: 8 textures or 32M). Reduce pixel density (worse) or use more vertex lighting (better).
U mnie najczęściej występował na bagnach i wtedy wystarczyło zmienić pełne oświetlenie dynamiczne, na statyczne lub dynamiczne oświetlenie (tylko) obiektów. (SPOSÓB 1)
Niestety po przejściu Prypeci i zrobieniu paru kwestów w tej lokacji przy próbie ponownego wejścia na lokację następował wylot okraszony powyższym komunikatem. Próby zmiejszenia ustawień grafiki, dystansu widzenia, ustawienia statycznego oświetlenia na nic się zdały, każde wejscie = wylot.
Po długich poszukiwaniach w końcu dotarłem na stronę http://stalker-forever.bestgamesforum.com/t490-narodnaya-soljanka-030910-ns-dmx-mod-series-crashsolutions
I tutaj w końcu uzyskałem remedum na trapiącą mnie bolączke uniemożliwiającą dalsza grę od kilku godzin.
SPOSÓB 2
Błąd jest spowodowany zbyt duża ilością jednocześnie załadowanych lmap-textures, niestety zmiana ustawień dystansu widzenia w ustawieniach gry nic nie daje i trzeba zrobić to edytując plik alife.ltx w katalogu gamedata/config/
Znajduje się tam paramtetr switch_distance = 140
Zmniejszamy go i uruchamiamy grę.
U mnie po zamianie 140 na 100 udało się wejść na lokację Prypeć i kontynuować przygodę. Oczywiście po wyjsciu z lokacji dobrze jest przywrócić wartość domyślną 140.
Mam nadzieję że komuś pomoże. A jeśli miejsce tematu jest nieprawidłowe to proszę o przeniesienie przez moderatorów tam gdzie być powinien.