Kolejna porcja obrazków.
Spoiler
Kolejna porcja obrazków.
MOJA OCENA
Modyfikacja na wielki plus w moim odczuciu. Prześliczna oprawa graficzna połączona z mocnym sprzętem na którym ogrywałem przekłada się na świetne doświadczenie gry. Czekam z niecierpliwością na pełną wersję moda.
PLUSY:
-Piękna grafika
-Świetna balistyka broni
-Przyjemny poręczny gameplay
-Pokaźny wachlarz broni
-Ładne modele postaci
-Śliczne oświetlenie
-Stabilność całej gry
-Mądre AI
MINUSY:
-Zmorą wielu modyfikacji są hitboxy postaci, gdzie idealny strzał w głowę przelatuje na wylot nawet nie trafiając przeciwnika, tak samo jest w tym przypadku. Winą zapewne są nowe modele postaci i błędnie nałożone tekstury.
-Licznik klatek z jakiegoś powodu zablokowany jest na 60 pomimo wyłączenia synchronizacji 60Hz podczas używania Gaussa co czyni tę broń prawie nieużywalną gdzie spadek z 144k/s do 60 bardzo spowalnia grę
-Drastyczne dropy klatkarzu bez powodu są częste ale na całe szczęście mało odczuwalne
Zapewne jest tych cech jeszcze więcej, ale nie przypominam w tym momencie. Polecam każdemu ograć kto zmęczony jest Gammą czy OP bo to przyjemna przesiadka. Mam nadzieję, że uda się kiedyś przenieść ową oprawę graficzną na modyfikacje fabularne takie jak OP, TŚ, czy OGSE.
_ 9/10 _
Do modyfikacji zostaną dodane nowe modele npców z paczek od Azetrixa i HD models. Niewielka próbka…
I jeszcze krótki filmik jak npc reagują na gracza obracając oczy i głowę w kierunku, w którym on się przemieszcza.
https://www.youtube.com/watch?v=NH8ua9EGLYw
Wejdziemy do Baru, a tam wszystkie oczy od razu na nas
Pojawiła się nowa aktualizacja - 1.0.3.
Aktualizacja zawiera nie tylko nowe bronie i różne zmiany w rozgrywce, ale także ulepszone shadery, nową trawy na wszystkich lokacjach i poprawioną stabilność. Zmiany graficzne można ocenić na poniższych zrzutach. ~ wpis na grupie VK Ap-Pro.
Linki już wymieniłem, chociaż nie mogłem znaleźć moda w wersji 1.0.2, bo to właśnie do niej jest aktualne spolszczenie. Zakładam, że będzie działać z nową aktualizacją, aczkolwiek jak są nowe bronie (chyba jeszcze inne pierdoły typu przenośny śpiwór), to mogą być braki.
pewnie oceni, czy warto aktualizować spolszczenie, czy lepiej poczekać na nową wersję moda, bo to wciąż OBT.
Graficznie wygląda jak marzenie. Pograłby człowiek, ale czasu brak
Ten screen przy wodzie to lepiej niż stalker 2 wygląda
W dniu 3.12.2023 o 14:12, Sin member napisał(a):
Graficznie wygląda jak marzenie. Pograłby człowiek, ale czasu brak
Szczerze odradzam ogrywanie tego na słabym komputerze, bo “nie odda”
Takie mody lepiej ogrywać na maksymalnych albo w ogóle bo tylko traci się nie odczuciach.
Trochę obrazków nowej wersji Jantaru.
Niedługo ma pojawić się filmik prezentujący nowości z moda.
Wspomniany wcześniej filmik prezentujący nowy wygląd Jantaru.
https://www.youtube.com/watch?v=jX1AlBK0YD0
Autor poinformował o zakończeniu prac nad przebudową Magazynów wojskowych. Poprawiono błędy w geometrii oraz zastąpiono roślinność. Skały otaczające lokację zostały usunięte, co było jednym z powodów rozszerzenia obszaru.
Nieco później planowane jest zademonstrowanie zaktualizowanego Radaru, który przechodzi obecnie etap prac w SDK.
Pojawiło się osiem nowych screenów z opracowywanej aktualizacji 2.0.
Według autora na wszystkich lokacjach odświeżono roślinność, dodano nowe detale, anomalie, dopracowano paczkę broni oraz wniesiono pewne zmiany na Magazynach Wojskowych i Radarze. Więcej szczegółów na temat postępów obiecują opowiedzieć w następnym filmie. Więcej szczegółów modder zdradzi w nowym materiale na YouTube.
Wiadomo również, że do ekipy dołączyła nowa osoba, co pozwoli zaktualizować niektóre obiekty na lokacjach. Zmiany już widać na Wysypisku i M. Wojskowych.
Źródło - KLIK
Nowy screen. Zrzut został oznaczony cyfrą “5” i prawdopodobnie rozpoczyna odliczanie do ważnego wydarzenia związanego z modem.
Ciekawa anomalia, wygląda na przestrzenną.
Mod wygląda kapitalnie, ładniej niż materiały ze S.T.A.L.K.E.R 2 i śmiało mógłby konkurować i z obecnie wychodzącymi tytułami
Czekam na wersję 2.0 z niecierpliwością, zwłaszcza, że prócz samych zmian graficznych pojawi się też niemało nowych questów…ale i dla samych przerobionych i wzbogaconych o masę detali lokacji będzie warto zagrać.
Szaro buro i ponuro, czyli Radar.
I kolejny screen. Z dzisiaj. Podziemia Jantaru?
Nie wiem czy to możliwe, ale fajnie jakby udało się poprawić “movement” postaci z takiej jakby klockowatej, do takiego flow jak z battlefieldów czy far cry. Ja wiem, że to stalker i dźwiga się na plecach 50kg szpeju, więc ciężko robić wślizgi, ale już przyznam, że to męczy. Nawet to, że przy kucaniu na stałe nie można ruszyć do biegu z klawisza shift, tylko odklikać kucanie najpierw. Drewniane to wszystko. Do tego zachowanie broni tak jak to zrobili w ogsr ga i byłoby miodzio. Stalker 2 mógłby wyjść nawet za rok wtedy.
no ale w sumie grzebiąc w configach to sobie możesz zrobić sprintera skaczącego jak mistrz skoków wzwyż i w dal równocześnie. Także jak tylko chce ci się grzebać w plikach to sobie możesz dostosować różne parametry postaci.
nie chodzi o zmianę parametrów, ale o feeling poruszania się płynnego jakby. Coś jak z far cry 3, z bf1. Tam to można cuda robić, kucać,biegać, ślizgać. Nie takie zero-jedynkowe ruchy. Od strony techniczno-programistycznej mnie to interesuje. Pamiętam płynny ruch kucnięcia w którymś modzie to było coś znaczacego dla mnie, a nie stopniowe obniżenie kamery jak to bywało w oryginalnych wersjach gry.
Nowy raport dot. rozwoju moda.
Nowy materiał został opublikowany z okazji 17 rocznicy Cienia Czarnobyla. Dokonano porównania oryginalnej gry i dwóch wersji moda. Nawiasem mówiąc, pierwsza wersja SoC Update skończyła 2 lata.
Przedstawiono zmiany na poszczególnych lokacjach. Te, nad którymi zakończono prace, zostały wzbogacone o nowe obiekty, zaktualizowaną roślinność i zadbano o odpowiednią optymalizację. Niedawno przeprowadzono zmiany na M. Wojskowych i Radarze - na pierwszej wymieniono wspomnianą już roślinność, zabudowania i sprzęt, a skały usunięto. Na Radarze widać największe zmiany - odświeżono ukształtowanie terenu, usunięto wszystkie skały, jakie otaczały lokację oraz dodano nowe anomalie, których celem jest podkreślić mistycyzm, jaki panuje w tym szczególnym miejscu. Wisienką na torcie była wymiana Mózgozwęglacza.
W najbliższej przyszłości autor zajmie się Prypecią, opartą na projekcie , a także nową podziemną lokacją od twórców zamkniętej Terra Incognita.
Prace prowadzone są także na innych polach - dopracowywany jest silnik, dostosowywana najnowsza wersja , a także paczka broni. Opracowane zostaną zoptymalizowane tekstury i lokacje dla słabszych systemów. Warto zwrócić uwagę na nowe anomalie, chociażby tę na Wysypisku.
Ja pierdziu:heart_eyes: Mod wygląda fenomenalnie! Aż ciężko uwierzyć, że “Władek” wycisnął takie cuda ze stareńkiego X-Ray bo niekiedy wygląda to lepiej niż wszystkie gry które wyszły na UE4, a niekiedy dorównuje poziomem do gier na UE5 czy Cry Engine. Świetne nowe modele, bujna i realistycznie animowana roślinność, nowe efekty…no wygląda to po prostu zajebiście “prykolna”, “szykarno” i "kruta"
Nowe anomalie też mi się podobają, a zmiana tradycyjnych anten mózgozwęglacza na Dugę to strzał w dziesiątkę. Jaram się i czekam z niecierpliwością.