Podstawowe pytanie, czy chcemy mieć własny serwer na discordzie? Podwaliny już, prawdę mówiąc, mamy od dawna, bo serwer został założony, ale wymaga uporządkowania.
Szukam osoby do pomocy, która już się kiedyś bawiła w zakładanie własnego serwera i posiada z tego zakresu odpowiednie umiejętności - trzeba napisać regulamin (można się wzorować na forumowym), stworzyć różne kanały, być może dodać możliwość wyboru ugrupowania po wejściu na serwer itd.
Trzeba również wspomnieć, że serwer jest połączony z forum, także konta na nim są te same, jakie obowiązują na ST. To w pewnym stopniu ułatwi kilka rzeczy.
Tak czy inaczej, roboty przy tym serwerze trochę jest, choć dla osoby, która się na tym zna to chwila. Czy ktoś z Was byłby chętny pomóc? Brakuje nam rąk do pracy na kilku polach, a do Sterowni mają dostęp tylko najbardziej zaufani użytkownicy - z nadaniem rangi, która umożliwia swobodną budowę serwera, nie powinno być problemu.
Zauważcie, że (czy tego chcemy, czy nie) serwery na Dsc. cieszą się dużą popularnością. Może dzięki temu zyskamy większe zainteresowanie, znajdziemy po czasie osoby, które pomogą rozwijać stronę lub może nawet potencjalnych tłumaczy.
Dla mnie serwer discord dla “20 letniej” gry singleplayer to jest sztuka dla sztuki. Nikomu do niczego niepotrzebne. No może jak wyjdzie Stalker 2 i będzie miało to jakieś większe parcie na multi to będzie wtedy miało większy sens i spełni swoje zadanie. W sensie jakaś społeczność do grania po sieci czy coś.
No bo tu sprawy ogólno discordowe były poruszane już od paru lat i zainteresowanie tym tematem było raczej mizerne. Nawet jak chcemy ogarnąć sobie jakieś ważne sprawy forumowe to w miarę szybko to na PW załatwimy
Ale jeśli ktoś ma chęci, czas i siedzi w tych sprawach i uważa, że ma to sens albo chce w ogóle sprawdzić czy to wypali to czemu nie, niech działa. Utrącać pomysłu nie zamierzam
Moim zdaniem można spróbować, bo wiele nas to nie kosztuje, ale potrzebna jest osoba, która ustawi kanały oraz zasadniczo doprowadzi serwer do ładu.
Przy okazji zobaczymy, czy stworzenie serwera miało sens po takim wydarzeniu, jak premiera S2. No i młodsze pokolenia wolą korzystać z discorda, a fora uważają za przestarzałe.
Moją opinię znasz, ale powtórzę tutaj. Nie ma sensu bawić się na start w jakieś pierdoły i “ustawianie kanałów”.
Pełen minimalizm, dać jeden ogólny kanał do pisania, być może jako alternatywę dla SB (choć to chyba nawet może być połączone, ale nie wiem, czy dobrze działa pod kątem synchronizacji). Będzie zainteresowanie, można coś z tym robić dalej, nie będzie, to serwer nie okaże się dużą stratą czasu.
Ja bym zostawił teraz z jednym kanałem (przynajmniej teraz). Sychronizacji jeszcze nie włączyłem na nowym serwerze ale postaram się w najbliższym czasie to zrobić.