Czas Sojuszu (II część serii)

Fakt. Mea Culpa :whistling: - poprawiłem w poradniku i pod spoilerem wyżej - pierdoła ze mnie. Przepraszam za zamieszanie.

Ta karteczka spawnuje się zawsze koło tego budynku ale w różnych punktach.

spoko cichy, szczerze oblatałem cały teren w około budynku i nie znalazłem tej kartki, skorzystałem z twojego poradnika.

PS. DZIĘKI za pracę włożoną w zrobienie poradników.

Witam, mam niby banalny problem, który mnie przyprawia o palpitacje  serca: na terenie Limańska nie umiem znaleźć teleportu powrotnego do Baru, przy fontannie go nie ma , już 6 raz przeszedłem cały Limańsk i nic.

Problem rozwiązany, gram dalej.

A masz ten (chyba żółty) detektor wyciągnięty? Teleport powrotny jest przed mostkiem w lewo, patrząc w kierunku budowy. 

1 polubienie

Potrzebna pomoc: opyliłem artefakt Płomień nieświadomie, że będzie potrzebny i teraz mam problem. Czy można go kupić?

Jeśli tak, to u kogo lub gdzie zdobyć. Proszę o sugestie.

Nie mam na dysku tego moda, więc jedyna rada której mogę udzielić - prócz edycji plików handlarzy, to:

• Zrobić kopię pliku bind_stalker.script

• do kopii w/w pliku dodać wpis poniżej następującej sekcji:

function actor_binder:update(delta)object_binder.update(self, delta)

dopisać należy funkcję:

_if not db.actor:object("af_fire") then	alife():create("af_fire", db.actor:position(), db.actor:level_vertex_id(), db.actor:game_vertex_id(), db.actor:id())end_
  • af_fire - to identyfikator “artefaktu Płomień” z pierwotnej wersji gry.
  • po wprowadzeniu zmian i wczytaniu zapisu z edytowanym plikiem powinien nastąpić spawn artefaktu w ekwipunku.
  • Mając artefakt - robisz save i wychodzisz z gry.
  • przywracasz oryginalny plik bind_stalker.script
  • wczytujesz zapis z artefaktem w ekwipunku.

Sposób działa w Shoc, w CoP’ie nie sprawdzałem, więc liczę na potwierdzenie z Twojej strony - jeśli chcesz tym sposobem dodać przedmiot. Jeśli masz obawy co do modyfikacji pliku bind_stalker.script - wyślij mi go do przerobienia.

1 polubienie

Ten sam problem miałem, zainstaluj spawnera i po sprawie :stuck_out_tongue: bez grzebania w plikach.

[Spawner M0D Final 2012.rar](< base_url >/applications/core/interface/file/attachment.php?id=1454)

1 polubienie

Dziękuję z zainteresowanie moim problemem. Przyznam się, że nie za bardzo wiem gdzie jest ten plik, znalazłem w  : actor : coś takiego :

script_binding   = bind_stalker.actor_init

Czy to jest ten plik?

Użyj spawnera i nie baw się w zmianę plików jak nie umiesz, bo jeszcze coś zepsujesz :slight_smile: spawnera tylko wklejasz.

1 polubienie

@ bolo ,

plik bind_stalker.script znajdziesz w gamedata** scripts**. To co podałeś powyżej to zupełnie inny wpis.

@ qwerty12

jesteś pewny że spawner jest całkowicie kompatybilny z posiadaną przez kol. bolo - wersją moda?

1 polubienie

Wkleiłem spawnera i co dalej trzeba robić bo nic się nie zmieniło. Panowie nie jestem zbyt biegły w takich sprawach w związku z tym bardzo dziękuje za grzeczność. Jak nie zadziała spawner  ( może trzeba go w jakiś sposób użyć a ja nie wiem jak ) to będę zmuszony pokopać w plikach.  Kiedyś w innym modzie to chyba trzeba było wpisać  nazwę potrzebnego przedmiotu, czy coś w ten deseń.

Podrzuć mi plik bind_stalker.script do przerobienia. Jeśli chcesz samemu dokonać edycji plików, musisz wiedzieć o pewnej kwestii tj. zachowaniu ciągłości danej funkcji w pliku.  Zawsze określona funkcja zaczyna się od wpisu: function , zaś kończy na wpisie end. Czasami jednak w funkcję główną (oznaczyłem czerwonym kolorem na screen’ie) wkomponowane są pod-funkcje (oznaczone kolorem błękitnym) zaczynające się od if , wówczas również kończyć się one będą wpisem end. W konsekwencji wpisów mamy bardzo dużo, czasem więcej niż 100 linijek tekstu przy rozbudowanych funkcjach. Zobacz zaznaczone na screenie parametry początkowe i końcowe funkcji:

Zaznaczyłem Ci miejsce dodania wpisu w górnej części screen’a - generalnie chodzi o umieszczenie wpisu w funkcji głównej, ale tak aby nie doszło do naruszenia struktury pod-funkcji, w których zasadą jest, aby każdemu wpisowi rozpoczynającemu się od if towarzyszyła równorzędna ilość wpisów end. Na screenie zaznaczyłem Ci struktury pod-funkcji, jednakże zescreen’owany plik bind_stalker.script pochodzi z innej wersji, niż używana przez ciebie, przeto poszczególne wpisy mogą być różne, kieruj się jednak sugestiami zawartymi w screen’ie.

1 polubienie

@qwerty12, podrzuć koledze zasadę włączania spawnera, jeśli moja rada nie zadziała. Jak masz już wgrany spawner, naciśnij Esc i potem F1, powinno pokazać się okno i tam już sobie dasz radę.

1 polubienie

bolo , podczas gry wychodzisz do głównego menu “ESC” i naciskasz “S” pojawi ci się okienko Spawnera , następnie zakładka artefacts i szukasz “af_fire” jeśli się nie mylę z nazwą :stuck_out_tongue: naciskasz spawn it wracasz do gry i masz Płomień w plecaczku :slight_smile: o ile pamiętam to w nagrodę za tą misję dostajesz go z powrotem dobra rzecz :slight_smile:

@emperor  W tym modzie ten spawner akurat nic mi nie zepsuł :slight_smile: , wiem że podobno mod ma zabezpieczenia na takiego typu rzeczy , ale przecież jak będzie miał problem może sobie zespawnować af , a potem podmienić na oryginalne pliki :slight_smile:

1 polubienie

Panowie, bardzo bardzo dziękuję, spawner zadziałał, gram dalej, pozdrawiam braci stalkerów.

Witam

Mam problem z suwakami, otóż poznikały mi. Na 1  str. jest jakiś plik ale hosting już wygasł. Mógłby go ktoś wstawić? I gdzie znajde kota mechanika?

Problem z suwakami ? , Hmm miałem coś podobnego po wyjściu z BTR . Kot mechanika jest za ciężarówką koło medyka :slight_smile:

Dobra, znalazłem kota. lecz nie ma przy nim narzędzi. Jakiś bug? Teraz znikł mi pasek zdrowia, energii oraz pare innych rzeczy.

Narzędzia są w innym miejscu użyj poradnika Cichego http://www.stalkeruniverse.home.pl/index.php?topic=335.0 . Co do znikania pasków możliwe że coś kombinowałeś z plikami ?

nic nie kombinowałem, zaczęło się robić tak po obronie bazy